Nagyvilág

Vallási vezetők sürgetik a klímacélok komolyan vételét

ALESSANDRO DI MEO / POOL / AFP
ALESSANDRO DI MEO / POOL / AFP
Keresztény, muszlim, zsidó, buddhista, hindu és más vallások képviselői együtt gyakorolnak nyomást a világ vezetőire.

Október végén kezdődik a skóciai Glasgow-ban az ENSZ 2021-es Klímaváltozási Konferenciája, más néven a COP26, ahol a világ vezetőinek többek szerint megállapodásra kell jutnia a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének ügyében. A világ vallásainak számos vezetője és a nemzetközi tudományos élet képviselői emiatt most erőteljesebb fellépést sürgetnek az éghajlatváltozás negatív hatásainak elkerülése érdekében. Ennek a klímakonferenciához intézett közös felhívásukban adnak hangot, amelyet hétfőn írtak alá Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban. Az ebből az alkalomból szervezett, Hit és Tudomány című találkozóra az MTI tudósítója szerint több mint negyven vallási vezető érkezett a pápai államba, többek között I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, és Ahmed at-Tajjib sejk, a szunnita iszlám nagy tekintélyű intézményének, az egyiptomi al-Azhar mecsetnek vezető imámja.

Az elsőként Ferenc pápa által aláírt felhívás címzettje közvetlenül a COP26 klímakonferencia, amely a Párizsban 2015-ben rendezett találkozó óta a legjelentősebb ilyen esemény.

A vallási vezetők előtt tartott beszédében a katolikus egyházfő azt mondta, Glasgowban a nemzetközi közösségnek

sürgős válaszokat kell adnia a precedens nélküli ökológiai válságra,

amely szerinte nem választható el korunk erkölcsi válságától sem. A római pápa súlyos sebnek nevezte a klímaváltozás negatív hatásait, közöttük az elsivatagosodást, a környezetszennyezést, a biodiverzitás elveszítését, amelyek szerinte mind megbontják az ember és a természet közötti köteléket. A Vatican News szerint a pápa egyebek mellett azt mondta:

Felismerjük az isteni harmónia jeleit, amelyek jelen vannak a természeti világban, mert egyetlen teremtmény sem önellátó; csak egymástól való függésben, egymást kiegészítve és egymás szolgálatában léteznek.

A vatikáni találkozót Nagy Britannia és Olaszország szentszéki nagykövetsége rendezte: a felhívást átadták Alok Kumar Sharma brit politikusnak, a COP26 soros elnökének, valamint Luigi Di Maiónak, az olasz diplomácia vezetőjének. A világvallások vezetői október 6-7-én részt vesznek a Szent Egyed közösség római találkozóján, amely csütörtökön a Ferenc pápa vezette közös békeimával zárul a római Colosseumnál.

Az MTI azt írja, Ferenc pápa 2015-ös Laudato si (Áldott légy) kezdetű enciklikája is a teremtett világ védelmét szorgalmazta. Ferenc pápa a nyáron bejelentette azt is, hogy szívesen elutazna a glasgow-i klíma-konferenciára, de részvételét a Vatikán még nem erősítette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik