Nagyvilág

Gendersemleges útlevelet is lehet már igényelni az USA-ban

Zach Gibson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Zach Gibson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Az USA célja, hogy ne bántsák azokat, akik más neműnek vallják magukat.

Az amerikai külügyminisztérium kibocsátotta az első, „X-gender jelzésű” útlevelet a genderbefogadó politika megvalósítása keretében – közölte szerdán a tárca a CNN amerikai hírtévé szerint, amit az MTI szemlézett.

A külügy júniusban jelentette be, hogy korszerűsíti eljárásait, és a kérelmezők maguk választhatják ki a feltüntetendő nemüket. Ráadásul nem lesz többé szükség orvosi igazolásra, ha a kérelmező által megjelölt nem egyezik a más, hivatalos személyazonosító okmányokon szereplő biológiai nemmel.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő szerdán közleményt adott ki, amiben azt írta, az „X-gender jelzést” azoknak a nembináris nemű, interszexuális vagy a hagyományos gender-normarendszert el nem fogadó személyeknek hozták létre, akik útlevelet vagy a külföldön születést igazoló konzuli jelentést kérelmeznek. A szóvivő hozzátette, a tárca elkötelezett minden ember szabadsága, méltósága és egyenlősége iránt.

Price szerint az új jelzést az útlevelet rutinszerűen kérelmezők 2022 elejétől használhatják, azután, hogy a tárca véglegesíti a rendszert és frissíti a nyomtatványokat. Az „interszexuális tudatosság napját” elismerő hétfői közleményében a külügyminisztérium úgy fogalmazott: az amerikai politika célja, hogy

véget vessenek a gender, a szexuális orientáció, a genderidentitás vagy -kifejezés és a nemi jellegek miatti erőszaknak és hátrányos megkülönböztetésnek.

Az útlevelek kibocsátására vonatkozó, genderbefogadónak nevezett politikával az Egyesült Államok csatlakozik az olyan országok sorához, mint például Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik