Nagyvilág

Európai hatalmakkal hajlandó Irán beszélni az atomprogramról

AFP PHOTO / HO / IRANIAN FOREIGN MINISTRY
AFP PHOTO / HO / IRANIAN FOREIGN MINISTRY
A keményvonalas új iráni elnök miatt elakadt tárgyalások kaphatnak némi svungot.

Irán kész közvetlen tárgyalásokat folytatni a 2015-ös atomalkuról annak európai aláíróival, azaz Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával – idézett egy meg nem nevezett forrást az iráni Press TV szerdán, az MTI híre szerint. Így fogalmazott:

Irán hivatalosan is jelezte: kész közvetlen tárgyalásokra az atomalku három európai aláírójával.

Irán meghívta a három ország képviselőit Teheránba, illetve felajánlotta, hogy megbeszélés céljából iráni illetékeseket küld a trió által javasolt helyszínre, de eddig még nem kapott választ – tette hozzá.

Eközben Irán nukleáris főtárgyalója, Ali Bageri Kani Brüsszelben találkozott az Európai Unió (EU) egyik magas rangú megbízottjával, Enrique Morával, hogy rendezze a nézeteltéréseket az atomalku helyreállítását célzó tárgyalások új fordulója előtt. A két diplomata két héttel ezelőtt Teheránban folytatott megbeszélést eredmények nélkül.

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek, mióta a keményvonalas Ebrahim Raiszi vette át az elnökséget Iránban. A megbeszéléseken patthelyzet alakult ki, mivel nem tudták elérni, hogy Irán elkötelezze magát a tárgyalóasztalhoz való visszatérés időpontjával kapcsolatban. Emiatt attól lehetett tartani, hogy Teherán végül kihátrál a tárgyalási folyamatból.

Az atomalku azt követően omlott össze, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kivonta abból az Egyesült Államokat, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni szankciókat. Válaszul az iszlám köztársaság fokozatosan elkezdte felmondani kötelezettségvállalásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik