Nagyvilág

Kibertámadás érte Irán benzinkúthálózatát

Atta KENARE / AFP
Atta KENARE / AFP

Benzinkutak elleni kibertámadásról számoltak be Iránban, ahol dühös autósok hosszú kocsisorokban várakoznak a töltőállomások előtt – írta meg az Associated Press. A támadást egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára, de az akció sok hasonlóságot mutat egy korábbi kibertámadással, amely még júliusban történt, és az iráni vasúthálózat ellen irányult.

Iránban a legtöbben egy kormány által kibocsátott kártya segítségével tankolnak a töltőállomásokon, ezekkel a kártyákkal állami támogatás igénybevételével lehet üzemanyagot vásárolni az országban, amely különösen a nyugati gazdasági szankciók miatt jelent nagy könnyebséget az iráni lakosságnak. Az INSA félhivatalos helyi hírügynökség szerint az, akik ilyen kártyával próbáltak tankolni kedden, benzin helyett egy üzenetet kaptak, amelyben ez állt:

64411-es kibertámadás

Bár az ISNA hírügynökség erre nem tért ki, a 64411-es szám egy telefonszámot jelöl, amelyet felhívva egy olyan forródrótot lehet elérni, amelyet Ali Hámenei nagyajatollah, a legfőbb vallási vezető hivatala működtetett, és az iszlám joggal kapcsolatos kérdésekre lehet választ kapni.

Az INSA később eltávolította a híradásait, azt állítva, hogy az ő szerverüket is feltörték.

Ugyanez a 64411 szám tűnt fel nyáron az Irán vasúti rendszere elleni támadás során. A Check Point nevű izraeli kiberbiztonsági cég később a támadást egy olyan hackercsoportnak tulajdonította, amely a hidu vallás háborús istensége után Indrának nevezi magát. Az Indra korábban Szíriában is támadásokat hajtott végre vállalkozások ellen. A támadás időpontja külön érdekes: a néhai Mohammad Reza Pahlavi sah, a perzsa monarchia utolsó királyának születésnapja épp október 26-ra esik. Pahlavi sah 1979-ben, közvetlenül az iszlamista forradalom előtt menekült el az országból, majd a következő évben rákbetegségben halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik