Nagyvilág

Száműzött szaúdi hírszerző: a koronaherceg pszichopata

Royal Court of Saudi Arabia/Hand / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Royal Court of Saudi Arabia/Hand / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A saját népére, az amerikaiakra és az egész bolygóra veszélyt jelentő pszichopataként jellemezte Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget egy Kanadában száműzetésben élő volt hírszerző.

Saad Aljabri a CBS News-nak adott interjújában mesélte el, látta azt a 2014-ben készült videót, melyen a koronaherceg az unokatestvérével, Mohamed bin Nayef akkori titkosszolgálati vezetővel tárgyal. Mohamed bin Szalmán a felvételen állítása szerint arról beszélt,

meg akarom gyilkolni Abdullah királyt. Szerzek egy méreggyűrűt Oroszországból. Elég lesz csak kezet fognom vele és vége is van.

Aljabri elképzelhetőnek tartja, hogy a koronaherceg csak hencegett az ötlettel, mindenesetre ők komolyan vették a fenyegetést.

A gyilkosságra végül nem is kerülhetett sor, mert Abdullah király 90 éves korában természetes úton elhunyt, helyét pedig a jelenlegi koronaherceg apja, Szalmán király vette át 2015 januárjában.

Mohammed bin Szalmán egyébként komoly hatalmi játszmák eredményeként lett koronaherceg, unokatestvére, Mohamed bin Nayef pedig 2017 júniusa óta házi őrizetben van.

Aljabri az interjúban elmondta, a koronaherceg bérgyilkosokkal akarta megöletni őt Kanadában három évvel ezelőtt, nem sokkal azután, hogy Dzsamál Hasogdzsit újságírót kegyetlenül meggyilkolták.

Jelezték nekem, ne jelenjek meg szaúdiak társaságában Kanadában, ne menjek a konzulátusra, ne menjek a nagykövetségre. Megkérdeztem, hogy miért? Azt mondták, feldaraboltak odahaza egy férfit. Én vagyok a listájuk élén

– emlékezett vissza.

A CBS News szerette volna megszólaltatni a szaúdi felet is, de csak a washingtoni nagykövetség juttatott el hozzájuk el egy közleményt, melyben az áll, Aljabri csak egy hiteltelenné vált volt kormánytisztviselő. Hozzátették, az egykori titkosszolgálati vezető csak azért kreál történeteket, hogy leplezze a több milliárd dolláros költségvetési csalásokat, amiket elkövetett.

A száműzött hírszerző elmondása szerint azért állt ki a nyilvánosság elé, mert két gyermekét, Sarah-t és Omart közben börtönbe is záratták Szaúd-Arábiában. Azt szeretné elérni, hogy kiengedjék őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik