Nagyvilág

Titokban vett értékes ingatlanokat a magyar kormány Szlovákiában

A magyar kormány nemcsak közvetlenül, hanem egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovákiai műemlék épületeket, derítette ki a Ján Kuciak Oknyomozó Központ.

Kapcsolódó
Szlovák külügyminiszter: Ha Magyarország földeket vásárolna Szlovákiában, mondja meg, miért
Ivan Korcok szerint a Szlovákiában tervezett és végrehajtott magyar állami ingatlan- és földvásárlások, a kisebbségek támogatása ügyében és a templomfelújítások kapcsán is nyíltabb kommunikációra van szükség. Szijjártó Pétertől vár válaszokat.

Egy Manevi nevű cég idén januárban vette meg a Kassa belvárosában található műemlék épületet, írja az Új Szó. A vállalat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdona, az alapítványt pedig a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeit.

Az Új Szó azt írja, olyan állami vállalatokról van szó, amelyek a magyar külügy portfóliójába tartoztak, mivel a tranzakció után a két céget már nem tartják nyilván a külügy által kezelt vállalatok listájában. Ennek ellenére az oknyomozó küzpont szerint  a két céget kezelő alapítvány kuratóriumában magyar kormányközeli személyek ülnek, az intézményt pedig Magyar Levente helyettes magyar külügyi államtitkár vezeti.

A lap szerint a Manevi tulajdona lett idén februárban egy-egy értékes ingatlan a pozsonyi Nyerges utcában (Sedlárska ulica) és a Védcölöp utcában (Palisády) is. Az oknyomozó központ kiderítette továbbá, hogy a Manevi tulajdonába került az egykori premontrei kolostor területén egy Árpád-kori alapokkal rendelkező épület is.

A magyar állam egyébként két kassai műemléképületet is megvett, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Szlovák sajtó: Kassán vett ingatlanokat a magyar külügy
Szijjártó Péterék erről nem tájékoztatták a hazai közvéleményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik