Nagyvilág

Szlovák sajtó: Kassán vett ingatlanokat a magyar külügy

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA
Szijjártó Péterék erről nem tájékoztatták a hazai közvéleményt.

Szlovák sajtóértesülések szerint két épületet vett Kassán a Külgazdasági és Külügyminisztérium – számolt be Facebook-oldalán Tompos Márton, a Momentum szóvivője.

Az ügyletről cikket közlő Start It Up hírportál azt írja, hogy a megvásárolt két épület a Csáky-Dessewffy palota, illetve a helyben jól ismert Carpano kávézó otthona, és mindkettő Kassa óvárosában, a Hlavná utcában található. Az új tulajdonosokat Miroslav Špak városi helyettes is bejegyezte, aki szerint jó üzletet kötöttek, a két ház ára összesen 3-4 millió euró, vagyis 1-1,4 milliárd forint lehetett. Špak azt mondta:

Könnyebb eladni, ha egy állam a vevő, amelynek szinte korlátlan lehetőségei vannak, és még a piaci érték fölötti vételárat is kifizeti.

Egy helyi ingatlanközvetítő szerint „nem szokványos, hogy az ingatlanokat a konzulátus megvásárolja, titokban tartották, de sok pénzzel rendelkeztek, és különféle épületek érdekelték őket Kassa központjában, nemcsak a Hlavná utcában”. A kinézett harmadik épület a Löffler-ház a Kmeťova utcában, amelynek értéke meghaladja az 550 000 eurót.

Tompos Márton bejegyzésében emlékeztetett, hogy a külügy egy ideje már külföldön terjeszkedik vagyonkezelő alapítványa, a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványon keresztül (KÉÖMA), a politikus erről egy hosszabb cikket is közölt májusban az Azonnalin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik