Nagyvilág

Úgy megszaladtak az energiaárak, hogy a szlovének is befagyasztották a fűtőolaj árát

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását – közölte a Delo című szlovén napilap csütörtökön.

A kabinet szerda késő esti ülésén 6 eurócentben (218 forint) limitálta a fűtőolaj árát, és kéthetente újraalakítja a díjszabást, ugyanúgy, mint 2016 előtt, a deregulációs intézkedéseket megelőzően – írta az újság.

Jernej Vrtovec közlekedési miniszteregy egy vállalkozói fórumon csütörtökön Ljubljanában arról beszélt: a kormány azon dolgozik, hogyan tudná megvédeni a vállalatokat és szegényebb háztartásokat az emelkedő energiaárak következményitől.
Hozzátette: a fűtés ára a téli szezonban jobban aggasztja, mint az elektromos energia drágulása. Utóbbi szerinte nem lesz túl nagy hatással a háztartásokra, viszont problémát okozhat az olyan nagyvállalatoknak, mint az északnyugat-szlovéniai, jesenicei vasgyár és kelet-szlovéniai, talumi alumínium gyár, amelyeknek a kormány azonnali segítséget nyújt.

Horvátországban a kabinet a múlt héten döntött arról, hogy egy hónapra rögzíti az üzemanyagok árát: a benzin árát így 11,10 kunában (536,52 forint), a dízelét 11 kunában (531,69 forint) határozta meg.

A zágrábi kormány az intézkedést azzal magyarázta: azt szeretnék, ha a horvát gazdaság továbbra is normálisan tudna fejlődni, és ki tudna lábalni a 2020-as év okozta válságból. A korlátozás költségeit az üzemanyag-forgalmazók és az állam álja – tették hozzá.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik