NurPhoto via AFP
Nagyvilág europoli

Az EP megszavazta, hogy a lengyel alkotmánybíróság illegitim

Az Európai Parlament elítéli az uniós jog elsőbbségének aláásására tett kísérletet, és felszólítja a Tanácsot és a Bizottságot, hogy sürgősen nyújtson védelmet a lengyel népnek és óvja az Uniót, írják közleményben. A megszavazott állásfoglalásban szerepel, hogy

  • A lengyel alkotmánybíróság „a hatóságok jogellenes tevékenységeinek legalizálására szolgáló eszköz[ …]”
  • Ne jusson uniós forráshoz olyan kormány, amely kirívóan, szándékosan és szisztematikusan aláássa az uniós értékeket
  • Az EU-nak meg kell védenie a lengyeleket, akik túlnyomórészt uniópártiak.

A képviselők a csütörtökön 502 szavazattal, 153 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban hangsúlyozzák, hogy a lengyel alkotmánybíróságnak nincs jogi legitimitása, nem független, és a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult.

Ennek a szavazásnak egyébként semmilyen konkrét következménye nincs, ez csak egy politikai állásfoglalás az Európai Parlamenttől.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.