Nagyvilág

Márki-Zay Péterben bízik a Magyar Mozgalom

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az Orbán-kormány által támogatott Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) szemben kritikus Magyar Mozgalom üdvözli Márki-Zay Péter magyarországi előválasztáson elért győzelmét. Biztos abban, egy esetleges kormányváltás után az ő személye a garancia, hogy a határon túli magyarok testvéri kapcsolatot ápolhatnak a nemzet egészével – írja a Szabad Magyar Szó, illetve a Délhír a mozgalom közleménye alapján.

A Magyar Mozgalom szerint a jobb- és baloldal közötti folyamatos csatározások miatt a határon túli magyarság megítélése újra egyre negatívabb az anyaországban, még a magukat jobboldaliaknak vallók körében is. A közlemény a jelenség okai közt említi a  diszkriminatív, a megvalósításnál számos visszaélést, korrupciós ügyletet sejtető támogatáspolitikát.

Mi itt Vajdaságban is tanúi vagyunk, hogy a valóban hasznos és szükséges támogatások mellett mennyi olyan kétes beruházás jön létre, amelynek létjogosultsága megkérdőjelezhető, megvalósításuk pedig visszaélésekre ad alkalmat. A VMSZ-es mutyilista kiszivárgása, a párthoz és a holdudvarához tartozó személyek mérhetetlen anyagi gyarapodása, a felduzzasztott áron szerzett ingatlanok, a pályázati rendszer kiskapuinak gátlástalan kihasználása mind-mind aláásta az emberek bizalmát.

Mint írták, az elmúlt évtizedben azért bukott el a vajdasági magyar politika, mert

a kisebbségi nemzetpolitika megtévesztő szólamai mögött kiárusították a magyarság bástyáit. Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom vállaltan kiáll a határon túli magyarok további gazdasági és erkölcsi támogatása mellett, de határozottan és politikai oldalakra tekintet nélkül akar fellépni a korrupció és a visszaélések ellen.

A Magyar Mozgalom szerint sok magyar lakcímmel rendelkező határon túli is részt vett az előválasztáson. Az elnökség szerint Magyarország demokratizálódásának a vajdasági magyarok is  haszonélvezői lennének, újra megélhetnék a demokráciát, nem lennének kiszolgáltatva

egyetlen ember haragjának, szeszélyeinek. Nem párttagok, hanem szakemberek fogják vezetni közintézményeinket, iskoláinkat, nem második nyelv lesz az anyanyelvünk, hanem egyike a hivatalos nyelveknek a magyarok lakta önkormányzatokban, nem elköszönni fogunk gyerekeinktől a horgosi vagy a kelebiai határátkelők előtt, hanem a szomszéd utcában, itthon láthatjuk majd felnőni az unokáinkat.

A Magyar Mozgalom elnöksége partnerséget ajánlott azoknak a magyarországi erőknek, amelyekkel közösen elérheti, hogy valóban minden vajdasági magyar haszonélvezője legyen az anyaország és a vajdasági magyarság kapcsolatainak. Mint írták, ezeket az erőket most Márki-Zay Péter testesíti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik