Nagyvilág

Kínában megbüntetnék a szülőket, ha gyerekük kirívóan rosszul viselkedik vagy bűncselekményt követ el

Han Xu / XINHUA / AFP
Han Xu / XINHUA / AFP

Egy új törvénytervezet szerint büntetésre számíthatnak azok a kínai szülők, akiknek gyereke „nagyon rosszul viselkedik” vagy bűncselekményt követ el – írta meg a CNN.

A jogszabály lehetővé tenné, hogy az érintett gyerekek gondviselői megrovást kapjanak, illetve családgondozási oktató programokra kötelezzék őket, ha a gondozásuk alatt álló gyerekeknél nagyon rossz vagy törvényellenes viselkedést igazolnak.

 Zang Tiewei, a Nemzeti Népi Kongresszus törvénykezési bizottságának szóvivője úgy fogalmazott:

A serdülők rosszindulatú viselkedésének számos oka van, a fő ok a hiányos vagy nem megfelelő családi nevelés.

A családi nevelés előmozdításáról szóló törvénytervezet a héten vizsgálják felül, a szabályozás arra is ösztökéli a szülőket, hogy gondoskodjanak gyermekeik pihenési, játék- és testmozgási idejéről.

Kína egyre szigorúbban szabályozza a gyerekek és fiatalok szabadidős tevékenységeit, nyáron jelentősen csökkentették azt az időt, amelyet a 18 év alattiak online játékokkal tölthetnek: péntekenként, hétvégén és ünnepnapokon legfeljebb egy órát játszhatnak ezekkel a fiatalok. A Kínai Sajtó és Publikációs Adminisztrációs Főhivatal (GAPP) által nyilvánosságra hozott szabályok szerint a 18 év alatti felhasználók a megadott napokon is csak este 8 és 9 óra között tudják használni az online játékokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik