Nagyvilág koronavírus

50 ezer közelében az új fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

A hétfői adatok szerint 50 ezer közelébe – a nyár közepe óta nem mért szintre – emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A Downing Street szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a kormány nem tervezi korlátozások bevezetését.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 49 156 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Ez július 17. óta a legmagasabb napi adat. Azon a napon 54 674 új koronavírus-fertőzéses esetet mutattak ki laboratóriumi vizsgálatokkal.

A hétfő este zárult egy hétben 309 013 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 43 079-cel, 16,2 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A szaktárca hétfői adatai szerint az elmúlt 24 órában 45-en, az utóbbi egy hétben 869-en haltak meg országszerte a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

A halálozások heti száma 89-cel, 11,4 százalékkal haladta meg a múlt hétfőn zárult egyheti időszakban regisztrált halálesetekét.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban hétfői tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy

abszolút nincsenek tervek a B intézkedési terv foganatosítására, vagyis korlátozások érvényesítésére, mivel a nagy-britanniai oltási kampánnyal sikerült elérni, hogy a naponta kiszűrt új fertőződések, valamint a halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések száma közötti kapcsolat jelentősen gyengült.

Jóllehet a halálos áldozatok és a Covid-19-cel kórházban ápolt betegek száma kissé emelkedett, de korántsem olyan ütemben, mint a fertőződéseké – hangsúlyozta a Downing Street szóvivője.

A brit kormány július második felében feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére korábban elrendelt utolsó jogi korlátozásokat is, és így minden olyan létesítmény megnyithatott, amely a járványellenes szabályok miatt addig zárva tartott.

Ezek közé tartoztak az éjszakai szórakozóhelyek is, amelyek tavaly március, a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában elrendelt első országos zárlat óta idén nyáron nyithattak ki először.

A kormány ugyanakkor fenntartotta annak lehetőségét – ez közkeletű nevén a “B terv” -, hogy ha a járványadatok indokolják, egyes védelmi intézkedések ismét érvénybe léphetnek.

Ezek közé tartozna a maszkok viselésének újbóli elrendelése egyes zárt helyszíneken vagy az oltási igazolványok felmutatásának kötelezővé tétele például az éjszakai szórakozóhelyeken.

A kormány és az egészségügyi szakértők mindazonáltal bíznak abban, hogy az immár tömeges átoltottságnak köszönhetően erre nem lesz szükség.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint a 12 éven felüli lakosság 85,9 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, 78,9 százaléknak a második adagot is beadták, emellett már hetek óta zajlik a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadása is.

Az első és a második adagokból eddig összesen csaknem 95 milliót adtak be a brit oltási kampány tavaly decemberi kezdete óta.

A harmadik dózist egyelőre az 50 éven felüliek kaphatják. Ebbe a korcsoportba 30 millióan tartoznak; a legutóbbi adatok szerint közülük Angliában eddig 3,7 millióan részesültek a harmadik oltási adagból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik