Nagyvilág

Horgosra várja barátja hétfőn Orbán Viktort

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Közös ceremónia lesz Aleksandar Vucic szerb elnökkel, aki szívesen beszállna Paks 2-be is.

A horgosi vasútállomáson közösen helyezi el hétfőn a Szabadka és Szeged közti vasút alapkövét Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő – közölte a szerb elnöki hivatalra hivatkozva Szabad Magyar Szó.

A ceremóniát élőben közvíteti majd a Pannon RTV, amely szerint a  munkálatok befejezésének határideje jövő szeptember, ám ez jóval korábban is megtörténhet. Az előszéletek több hónapja zajlanak. A terepen több mint 200 munkagép dolgozik folyamatosan – mondta korábban Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

A horgosi találkozón egyébként téma lehet akár Paks 2 is. Néhány napja ugyanis a szerb államfő egy tévéinterjúban bejelentette, Belgrád szeretne beszállni Paks 2 építésébe, saját atomerőműre ugyanis nincs pénze – írja a Balk.hu.

Vucic elnök akkor elárulta, már folynak tárgyalások Magyarországgal a bosnyák-montenegrói-szerb hármashatár közelében lévő Bistrica vízerőműről, de javasolni fogja „Viktornak”, az is, hogy beszállnak 5-10%-kal az atomerőműbe, ha az ott előállított áram egy részét Szerbia használhatja.

A magyar kormányfőt bátor barátjának tartja a szerb államfő.

Ezt a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson ő maga mondta. Az MTI szerint Aleksandar Vucic a magyar-szerb kapcsolatokat méltatva arról beszélt, hogy Orbán Viktornak nem volt könnyű dolga, de volt bátorsága ahhoz, hogy kiváló kapcsolatot építsen ki a szerbekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik