MTI/Soós Lajos
Nagyvilág

Szijjártó megdorgálta az Európai Bizottságot Egyiptom-ügyben

Az Európai Uniónak az az érdeke, hogy Egyiptom meg tudja védeni saját határait és meg tudja tartani stabilitását – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Szijjártó Péter a visegrádi országok és Egyiptom csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztató után újságíróknak ezt azzal indokolta, ez kell ahhoz, hogy Egyiptomon keresztül a migrációs hullám ne érkezhessen az EU területére. Ennek ellenére az unió két olyan szabályt is életben tart, amely teljes mértékben ellentétes ezzel a céllal – mondta.

A miniszter közölte:

az Európai Unió visszatartja azt a 120 millió eurós támogatást, amely az európai szomszédságpolitika keretében járna Egyiptomnak, de mindenfajta hamis és mesterséges politikai okok miatt ezt az összeget még nem utalta át.

Hozzátette: sürgetik az Európai Bizottságot, hogy ezt az Egyiptomnak járó 120 millió eurót minél előbb utalják át Kairónak, és hagyják abba ennek a pénzügyi támogatásnak a mindenfajta hamis és mesterséges politikai előfeltételekhez való odakötését.

Másrészt – folytatta – érvényben van egy korlátozó intézkedés az Európai Unió részéről, amelynek nyomán bizonyos technológiákat Egyiptom nem vásárolhat. Ezek közül azonban jó néhány szükséges ahhoz, hogy Egyiptom a sok ezer kilométernyi határát – amelyek között van a hosszú földközi-tengeri határ, egy hosszú határ Líbiával és egy veszélyeztetett déli határ is – ellenőrzés alatt tudja tartani.

Különböző drón- és más megfigyelési technológiák szükségesek ennek a határvidéknek a biztonságos ellenőrzéséhez, ezért azt kezdeményezik hogy az Európai Unió vonja vissza ezt a rendelkezését, és tegye lehetővé ismét Egyiptom számára azon technológiák beszerzését, amelyek az eredményes határvédelemhez szükségesek

– jelezte Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!