Nagyvilág

Vesztegetéssel vádolják a román kormányfőt

Robert Ghement / MTI / EPA
Robert Ghement / MTI / EPA
Florin Citu ellen feljelentést tesznek a szociáldemokraták.

Romániában a Szociáldemokrata Párt (PSD) vesztegetéssel vádolta meg a minap megbuktatott kormányfőt. A Maszol.ro szerint Marcel Ciolacu közölte, bűnvádi feljelentést tesznek Florin Citu ellen.

A szociáldemokraták elnöke azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy egymilliárd lejjel (mintegy 72 milliárd forinttal) megvette a Nemzeti Liberális Párt (PNL) polgármestereit, hogy rá és ne Ludovic Orbanra szavazzanak a párt tisztújító kongresszusán.

Marcel Ciolacu szerint a kormány tartalékalapjából 50 millió euró ment erre, miközben a többi önkormányzat hiába kért kétségbeesetten pénzt fűtésre, kórházakra, iskolákra, még vécépapírra sem kapott.

A romániaiaknak nem kell szenvedniük amiatt, mert őt megbuktattuk

– utalt a PSD elnöke arra, hogy a Citu-kormánytól kedden megvonta a bizalmat a parlament.

Korábban egyébként a PNL leváltott elnöke, Ludovic Orban szintén azt állította, Florin Citu és kampánycsapata a demokratikus normák megcsúfolásával, megfélemlítéssel, megvesztegetéssel, közpénzek ígéretével lett helyette pártelnök.

Úgy értékelte: pártpuccs történt. Szervezői gúnyt űztek a PNL csaknem másfél évszázados múltjából, tönkretették a párt hitelét, tisztességtelen módszereik a román demokráciát is veszélyeztetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik