Nagyvilág

Megbukott a román kormány, véres fejű Superman-szobor volt az előjel

Robert Ghement / MTI / EPA
Robert Ghement / MTI / EPA
Megszavazta a parlament a Florin Citu vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői a szavazás előtt az ülésterem elé egy fejre állított Superman-szobrot tettek.

MTI/EPA/Robert Ghement

A PSD „Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal!” címet viselő bizalmatlansági indítványát 281-en támogatták, az RMDSZ  törvényhozói nem szavaztak – írja a Transindex.

Miután a parlament visszavonta a kormánytól a bizalmat, Klaus Iohannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal, az új kormány beiktatásáig ügyvezető lesz Citu-kabinet, amelynek bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján kijelentette, alakulata már egyetlen pillanatot sem hajlandó már Florin Cîtura vesztegetni.

Florin Cîtu mától fogva történelem.

Dan Barna (USR) volt miniszterelnök-helyettes Florin Cîtut okolta a koalíció szétesésért, úgy vélte, a kormányfő valóban lehetett volna a járványkezés hőse, Superman, de úgy döntött, csak egy banális Florin Cîtu marad.

A kormányfő ugyanakkor csalódását fejezte ki, amiért az USR hátba támadta kormányát, szerinte a párt valójában csak egy új miniszterelnököt akart, olyasvalakit, aki szemet huny politikusai tettei felett. A bizalmatlansági indítvány megszavazásával a párt éppen azt ismerte be, hogy miniszterei inkompetensek voltak, az USR oda kerül, ahová való, a szocialistákkal és a szélsőséges, oltásellenes AUR-ral egy padba.

Ma meghalt az erkölcs.

A megbuktatott kormányfő szerint a románokat árulták el, amikor az úgynevezett reformpártiak szövetségre léptek a szociáldemokratákklal és az újfasiszta szélsőségesekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik