Nagyvilág

A lengyelek is panaszkodnak, hogy egyre több a határsértő Fehéroroszország felől

Tovább nőtt a határsértési kísérletek száma a lengyel-fehérorosz határon, a lengyel határőrség csütörtöki közleménye szerint előző nap rekordszámú, 667 esetet regisztráltak.

Augusztus óta a lengyel határőrök több mint 14 ezer határsértést hiúsítottak meg, és a lengyelországi őrzött menekültközpontokban jelenleg több mint másfél ezer illegális bevándorló tartózkodik.

Anna Michalska, a határőrség szóvivője korábban közölte, hogy a központokba kerülteknek csupán 44 százaléka kért nemzetközi védelmet.

Nem mindenki akar ilyen kérvényt benyújtani, ennek oka egyszerű, pénzügyi, mert németországi támogatásokra számítanak

– tette hozzá.

A határőrség keddi közlése szerint Lengyelországban az év eleje óta 197 személyt gyanúsítottak meg a Fehéroroszországból érkező illegális migráció szervezésével. Ebből 168 augusztusban és szeptemberben történt, míg a tavalyi év azonos időszakában csak hét ilyen esetre derült fény. Az embercsempészek többsége közel-keleti származású, de az Európai Unió tagállamaiban tartózkodásra jogosult személy.

A lengyel szejm múlt csütörtökön hosszabbította meg hatvan nappal a Fehéroroszországgal határos térségben egy hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot. A határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett drótkerítést építenek. Marcin Ociepa nemzetvédelmi miniszterhelyettes múlt héten közölte: a most létesülő kerítés mellett egy tartós akadályt is terveznek, amelynek jellegéről még nem döntöttek, de, mint közölték, „valamilyen falról” lesz szó.

Fehéroroszország az első, augusztus végi segélyszállítmányhoz hasonlóan nem engedte be a Lengyelország által a héten küldött második segélyszállítmányt sem.

Fabrice Leggeri, az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) elnöke hétfőn látogatást tett a határtérségben. A Frontex ezt követő közleményében tudatta: Leggerire jó benyomást tettek a határbiztosítás céljából alkalmazott eszközök. Megköszönte Lengyelországnak, hogy támogatja az ügynökség litvániai műveletét, amely ellenáll Fehéroroszország hibrid tevékenységének.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik