Nagyvilág europoli

A Fidesz és a Jobbik sem szavazta meg az Európai Parlament párkapcsolati erőszakról szóló állásfoglalását

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A párkapcsolati erőszak áldozatainak védelméről fogadott el állásfoglalást az Európai Parlament. A dokumentumot szerdán rendkívül nagy többséggel, 510 szavazattal, 31 ellenszavazat és 141 tartózkodás mellett fogadták el – derült ki az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közleményéből.

Az állásfoglalásban az európai a képviselők tagállami intézkedést sürgetnek azoknak a nőknek a védelmére, akiket gyermekelhelyezési eljárás során ér bántalmazás. Kiemelik azt is, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt megugrott a partnerkapcsolati erőszak mértéke, ugyanakkor nehezebb volt az igazságszolgáltatáshoz fordulni. Az anyagban szó esik az Európai Parlament korábbi kéréséről is, hogy a nemi alapokon álló erőszakot EU-s bűncselekménynek minősítsék.

Az Európai Parlament magyar tagjai közül a tizenkét fideszes képviselő, a KDNP-s Hölvényi György és a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott a szavazástól, a többiek támogatták az állásfoglalást.

A Eurológus azt írja, a Fidesz frakciója közleményben magyarázta meg döntésüket. Ebből lényegében az derül ki, hogy ők is támogatják ugyan a célt, de az állásfoglalást azért sem szavazzák meg. Közleményükben ez áll:

a családon belüli erőszak elleni fellépés célja támogatandó, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tartózkodó szavazatával elzárkózik attól, hogy egy olyan jelentést támogasson, amely egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel.

A fideszes képviselőcsoport szerint „az Európai Parlament baloldali többsége ismételten kiforgat egy mindenki számára fontos ügyet: kinyilatkoztatásra szorgalmaz és politikai eszközként tekint a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakkal szemben vívott harcra valós cselekvési tervek és a helyi jó gyakorlatok befogadása helyett”.

A lap azt írja: a témáról szóló vitában Schaller-Baross Ernő képviselő azt mondta, a magyar kormány tíz éve folyamatosan fejleszti a kapcsolati erőszak megelőzési és áldozatsegítési rendszerét. A fideszes politikus az Isztambuli Egyezményt emlegetve arról beszélt, hogy az számos esetben gyengébb szabályokat határoz meg, mint a Magyarországon már meglévő jogi eszközök.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik