Nagyvilág

London kiürítése is szóba jöhet a klímaváltozás miatt

NIKLAS HALLE'N / AFP
NIKLAS HALLE'N / AFP

A brit főváros Londonból való elköltöztetésének lehetőségéről beszélt egy nagy tekintélyű szakértő a The Mirror című brit lapnak. A költöztetés lehetséges oka, hogy London, Bristol, Hull és más, elsősorban tengerparti városok egyaránt veszélyeztetettek a klímaváltozás miatt, azaz nem kizárt, hogy előbb-utóbb lakhatatlanná válnak az emelkedő tengerszint és a klímaváltozás egyéb hatásainak következtében.

Sir David King, a Climate Crisis Advisory Group (CCAG) nevű független szervezet vezetője egyebek mellett azt mondta, ha a globális felmelegedést nem lehet megállítani, Nagy-Britannia hamarosan szélsőséges időjárási viszonyoknak lesz kitéve, ide értve a mind gyakoribb viharokat és árvizeket. King arról beszélt a lapnak, mivel Nagy-Britannia szigetország, a legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznie, az az emelkedő tengerszint és a tengeri viharok. Ezek a tényezők, mint mondta, a folyók, igy a Temze vízszintjére is hatással vannak.

Ha továbbra is a jelenlegi szinten bocsátjuk ki az üvegházhatású gázokat, akkor idővel már nem tudjuk megvédeni értékeinket, és el kell kezdenünk magasabb területekre költözni. Hogy miről beszélek? Például a fővárosról beszélek

– fogalmazta meg a drámai jövőképet az idős szakértő, aki hozzátette, Indonéziában ez már most a valóság. Ott éppen emiatt költözteti el a kormány a fővárost Jakartából.

Sir David King, a kormány korábbi tudományos főtanácsadója szerint a klímaválság

  • az élelmiszerellátást is veszélyezteti,
  • tömeges migrációt válthat ki,
  • és tönkreteheti a világgazdaságot.

A szakember figyelmeztetett, a globális felmelegedés következményei világszerte érezhetők lesznek.

Az ENSZ 2021-es Klímaváltozási Konferenciáját, más néven a COP26-ot a tervek szerint Glasgow-ban tartják 2021. október 31. és november 12. között Nagy-Britannia elnöklete alatt. A kutató szerint a világ vezetőinek itt megállapodásra kell jutniuk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének ügyében. Ha ez nem történik meg, akkor az „emberiség” kerül veszélybe.

A COP26 az utolsó esély. Ez nem túlzás. A felelősség súlya ezen a találkozón óriási

– fogalmazott Sir David King.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik