Nagyvilág

Szijjártó: Ukrajna megtámadta Magyarország szuverenitását

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Szerinte senkinek semmi köze ahhoz, honnan vesszük a gázt.

Súlyos támadást jelent Magyarország szuverenitása ellen, hogy Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordult a napokban aláírt magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés ügyében – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárcája közleménye szerint szerdán Prágában.

Őszintén szólva nem igazán érdekelt minket sem az, hogy Ukrajna, sem az, hogy más mit gondol erről a hosszútávú gázmegállapodásról. Hiszen Magyarország energiaellátásának biztonságát a kormánynak kell garantálnia, és senkinek semmi köze ahhoz, hogy ezt hogyan tesszük

– hangsúlyozta a tárcavezető a magyar-cseh kormányzati csúcstalálkozót követően.

Szijjártó kiemelte, hogy ez szuverenitási kérdés, továbbá rámutatott, hogy nem Magyarország az egyetlen Európában, amely hasonló szerződést kötött az oroszokkal. Elmondta, hogy a kormány a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, ezért is engedett Magyarországra ukrán katonákat gyógykezelésre, ezért nyaraltatott több ezer olyan ukrán gyereket, akiknek a szülei érintettek voltak a harcokban. Ehhez képest Szijjártó szerint amit az ukránok tettek, az „nagyon durva hátbaszúrás”.

A külügyminiszter szerint a lényeg, hogy a magyar emberek otthonait fűteni lehessen télen, illetve az ipar működőképes legyen, és ehhez földgázra van szükség, amelyet Magyarország elsősorban Oroszországtól vásárol, jó áron, biztonságosan, megbízható módon.

Csehországi tartózkodása során Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy a magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincs semmi köze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik