Nagyvilág

Orbán: Közép-Európa az EU gazdaságának lokomotívja

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Csehországban mondott beszédet a miniszterelnök.

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi Ústí nad Labemban szerdán.

A kormányfő, miután találkozott cseh kollégájával, Andrej Babissal, közös sajtótájékoztatójukon kiemelte, lassan megfordulnak a viszonyok, mert korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma viszont a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül.

Nincs sikeres német gazdaság sem Közép-Európa nélkül, Közép-Európa valóban az EU gazdaságának lokomotívja

– jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán szerint a térség politikai és gazdasági befolyása megnő, és emögött teljesítmény van. Azonban ezt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a visegrádi együttműködés fennmarad.

Az egynapos hivatalos látogatásra érkező magyar kormányfőt egyébként tüntetők várták Prágában, akik a transzparenseiken a magyar kormány migráns- és LMBTQ-ellenességét bírtálták.

Kapcsolódó
Tüntetők fogadták Orbán Viktort Prágában
A kormányfő saját Facebook-oldalán is beszámolt a cseh útról. Ott nincsenek demonstrálók. 

A miniszterelnök megjegyezte, aligha ússzuk meg a migráció következő nagy hullámát, Afganisztánból milliószám áramlanak ki az emberek, és egy részük a Balkánon és Magyarországon keresztül akar majd jönni. Magyarország nemcsak a saját határait, hanem egész Európát, benne Csehországot is védi, ezért kért 50 rendőrt Andrej Babistól, hogy megerősítsék a határvédelmet – magyarázta, majd kitért a cseh-magyar gazdasági együttműködésre is. Itt elmondta, megtisztelő, hogy magyar cégeket is fogadnak a cseh gazdaságban, és a cseh-magyar gazdasági együttműködés soha nem látott csúcsokra ért fel.

Kérdésre a kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar-orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincsen semmi köze, ez egy magyar szuverenitási kérdés, Magyarország szuverén ország, attól veszünk energiát, gázt, akitől akarunk. „Kizárólag mi döntjük el, hogy ezt az energiát milyen útvonalon szállítjuk Magyarországra” – mutatott rá a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik