Nagyvilág koronavírus

Még soha nem volt ennyi új fertőzött Romániában

MTI / Komka Péter
MTI / Komka Péter
Meghalt 208 beteg. Több mint 11 ezer embert kezelnek kórházban.

Romániában a járvány legsötétebb napjaként ír arról a Főtér, hogy a friss adatok szerint az elmúlt 24 órában 11 049 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Ez a járvány kezdete óta a legnagyobb szám (tavaly november 18-án 10 269 ember tesztje lett pozitív), miközben meghalt 208 beteg is  (november végén 213 elhunytat regisztráltak).

Azt, hogy félelmetesen berobbant a járvány negyedik hulláma az is igazolja, hogy jelenleg 11 431 embert kezelnek kórházban, közülük 1267-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A kórházban kezeltek  között van 306 kiskorú, 17 gyermek van intenzív osztályon.

54 953 fertőzött otthon, 10 066 intézményes karanténban lábadozik. Csak Bukarestből 1912 fertőzéses esetet jelentettek, de a fővároson kívül már 13 megye „vörösödött be” a fertőzöttségi ráta alapján.

A napi esetszámok alapján a járványügyi szakértők szerint Románia rendkívül nehéz ősz elé néz, a kórházak óriási terhelés alá kerülnek. Bár az emberek több mint hetven százaléka még nem oltatta be magát, kissé növekszik az oltakozási kedv, ami egyrészt a járvány berobbanásával, másrészt azzal magyarázható, hogy egyre több nyilvános helyen kell védettségi igazolvány. 

Kapcsolódó
Szinte háborús állapotok a román kórházakban
Kevés az intenzív ágy, a kórházak improvizálnak, hogy elkerüljék a teljes összeomlást. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik