Nagyvilág koronavírus

Szinte háborús állapotok a román kórházakban

Ro Vaccinare / Facebook
Ro Vaccinare / Facebook
Kevés az intenzív ágy, a kórházak improvizálnak, hogy elkerüljék a teljes összeomlást.

A romániai intenzív osztályok már nem tudnak megbirkózni a feladattal – írja a g4media.ro alapján a Transindex. Romániában vasárnap összesen már csak 10 intenzív ágy volt szabad, sok helyen súlyos betegek is várólistára kerültek.

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság, (Ro Vaccinare) közösségi oldalán úgy jellemezte a helyzetet, hogy a sürgősségi osztályok „ténylegesen a frontvonalon küzdenek”.  Azt írták, csak a bukaresti Szent Pantelimon kórházban 50 beteg arra az esélyre vár, hogy megküzdhessen saját életéért.

Igen, nagyon súlyos a helyzet!

A Craiova Megyei Sürgősségi Kórház is példátlan járványhullámmal néz szembe. Vasárnap este az összes intenzív ágy foglalt volt, az igazgató azt mondta, a harmadik hullámban sem volt ennyi betegük, noha még nem vették át a felújítás után, kinyitották a régi sürgősségit és átvittek mindent, amit csak tudtak.

Igyekeznek egyetlen beteget sem oxigén nélkül hagyni.

Iaşi-ban már nem tudnak megbirkózni a feladattal. Az ottani intézmény vezetője szerint előbb-utóbb eljutnak oda, mint Bergamóban, el kell dönteniük, kit kezelnek, kit nem. A negyedik hullám sokkal nehezebb, mert sok a beteg (oltatlan fiatalok is) és sokkal súlyosabb az állapotuk is.

Temesváron kialakítottak egy preterápiás osztályt a kórházban, mert napról napra nő azoknak a betegeknek a száma, akik olyan komoly tüdőkárosodással kerülnek be, hogy légzéstámogatás, kiegészítő oxigén nélkül nem élnék túl a várakozást.

A Főtér azt írja, a hétvégén valóssággá váltak az orvosok vészjósló nyilatkozatai, hétfőre pedig biztos, hogy még romlott is a helyzet.

Ketten már biztosan meghaltak azért, mert nem jutottak időben oxigénhez.

Koronavírus - Még több hír a témában

Nemcsak az ágyak hiányával van gond, személyzet sincs, és azt sem tudni, az oxigénellátó-rendszer meddig bírja a terhelést. A portál szerint furcsa, hogy közben továbbra is zárva van egy 13 millió euróért felhúzott konténerkórház, amelyben korábban gondok voltak a fűtéssel, ezért az orvosi eszközök sorra meghibásodtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik