Nagyvilág

Önként módosította több lengyel önkormányzat a homofób családjogi határozatait

Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Lengyelországban korábban több helyen olyan „regionális családjogi chartákat” fogadtak el, amelyek az önkormányzatokra gyakorolnak nyomást annak érdekében, hogy ne nyújtsanak támogatást LMBTQ személyeknek. Több értelmezés szerint a határozatok lényegében LMBTQ-mentes zónák kijelölését jelentették Lengyelország területén. Friss hír, hogy az országban több helyen módosították ezeket a határozatokat, amiről a lengyel sajtóra hivatkozva a magyar állami hírügynökség így számolt be:

Négy lengyelországi vajdaság közgyűlése módosította a családok védelmében hozott határozatokat, amelyeket azért bírált az Európai Bizottság, mert ellenezték az LMBT-mozgalom ideológiájának hirdetését.

A tizenhat lengyel vajdaság közül hétfőn a Kislengyelországi, a Kárpátaljai és a Lublini önkormányzat közgyűlése szavazott a határozatokról, miután idén nyáron az a veszély is felmerült, hogy Lengyelország milliárdos nagyságrendben európai uniós támogatástól eshet el a határozatok kirekesztő szellemisége miatt. A Swietokrzyskie vajdaság a múlt héten döntött a változtatásról, és hasonló lépésre készül egy ötödik érintett régió, a Lódzi vajdaság önkormányzata is.

A lengyel helyhatóságok még 2019-ben hozták a homofóbnak tartott határozatokat. Az Európai Bizottság később az említett öt lengyelországi régiót felszólította a határozatok felülvizsgálatára, egyúttal felfüggesztette velük a koronavírus-válság hatásainak enyhítését célzó intézkedéscsomagról folyó egyeztetéseket. Az ügyben az elmúlt napokban maga az uniós alapokért és a regionális politikáért felelős lengyel miniszterhelyettes, Waldemar Buda  kereste meg az önkormányzatokat, és az elfogadott dokumentumok felülvizsgálatát, a kirekesztőnek értelmezhető elemek törlését kérte tőlük. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter ezzel szemben a múlt héten arra szólította a közgyűlések képviselőit, hogy ne módosítsanak a homofób határozataikon, mert szerinte ha ezt megteszik, az Európai Bizottság „gazdasági terrorizmusának” vetik alá magukat, és ebben az esetben szerinte

további törvénytelen lépések várhatók.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a múlt héten hazugnak nevezte a nyugati médiában ismételgetett kifejezést, aláhúzva: Lengyelországban semmilyen LMBT-mentes övezet soha sem létezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik