Nagyvilág

Limitálják az abortuszok számát Kínában

Getty Images
Getty Images

A kínai rezsim korlátozza a nem orvosi célú abortuszok számát, a tájékoztatás szerint az új irányelvekkel a nők reproduktív egészségét szeretnék javítani, írja a Guardian.

Az országban már korábban szigorú szabályozást vezettek meg a nemi alapú terhességmegszakításokra (Kínában hagyományosan több abortuszt hajtottak végre, ha a születendő gyermek nő lett volna), most viszont még egy lépéssel tovább mentek.

Az új törvény ugyan elviekben a nőket védi, vélhetően köze van a születésszámok drasztikus csökkenéséhez is, amit Kína az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívásának tart.

Bár az ázsiai nagyhatalom még mindig a legnépesebb a világon, 2011 és 2020 között az 1950-es évek óta most volt a leglassabb a népességnövekedés. Míg 2016-ban 1.6 volt a nők termékenységi rátája, ez az évtized fordulójára 1.3-ra esett.

Látva a tendenciát, Peking próbálja arra ösztönözni a családokat, hogy vállaljanak több gyermeket. Éppen ezért eltörölték júniusban a két gyermek politikát és most már mindenki szankciók nélkül vállalhat három gyermeket is.

Az elmúlt évtizedekben a terhességmegszakítások, a fogamzásgátlók széleskörű használata mellett arra szolgáltak a rezsimnek, hogy féken tartsák a népességnövekedést. 1971 és 2013 között 336 millió abortuszt hajtottak végre az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik