Nagyvilág

Mégsem lesznek többen a nők az izlandi parlamentben

MTI / AP / Arni Torfason
MTI / AP / Arni Torfason
Az újraszámlálás fordított a helyzeten.

Női többségű parlamentre számított Izland a szombati parlamenti választások első eredményei alapján, de a voksok vasárnap esti újraszámlálása után mégis több lesz a férfi, mint a nő a képviselők között – jelentette a RUV állami tévére hivatkozva az MTI.

Az első hírek szerint a 63 képviselői helyből 33-at nők szereztek meg, de az újraszámlálás után 3 mandátum mégis férfiaké lett. A 30 képviselői hely még így is hattal több, mint az előző ciklusban. Az országos választási bizottság még nem tette közzé az eredményeket, nem kommentálta a fejleményeket.

Az Interparlamentáris Unió adatai szerint három országban (Ruanda, Kuba, Nicaragua) vannak többségben a nők a parlamentben. Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben fele-fele az arány, Európában Svédországban és Finnországban 47, illetve 46 százalék a nők aránya a parlamentben.

A 371 ezer lakosú Izland a Világgazdasági Fórum (WEF) márciusi jelentése szerint már 12 egymást követő évben minősült a világszerte legnagyobb nemi egyenlőséget biztosító országnak.

Erősebb lett az eddigi koalíció

A választások előtt a közvélemény-kutatások a koalíciós pártok meggyengülését jósolták, de a Haladó Párt nevű centrista agrárpárt öt képviselői hellyel még többet is szerzett, mint a legutóbbi (2017-es) választáson. Az állami média szerint 37-re növelte a koalíció összes mandátának számát.

A Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök (a képen) vezette Baloldali-Zöld Mozgalom, illetve a konzervatív Függetlenségi Párt és a Haladó Párt alkotta jelenlegi koalíció tagjai a választások előtt azt mondták, ha újra többségük lesz, készek tárgyalni a további együttműködésről.

A 63 tagú izlandi parlament legnagyobb pártja ismét a Függetlenségi Párt lesz, amely változatlanul 16 mandátumhoz jutott. A Baloldali-Zöld Mozgalom most csak nyolc képviselőt küldhet a törvényhozásba, a 2017-es választásokon szerzett 11 mandátummal szemben, igaz két törvényhozója akkor elhagyta a pártot, közvetlenül a választások után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik