Nagyvilág koronavírus

Világszerte kiverte a biztosítékot Anglia új beutazási szabályzata

DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Grant Shapps, Anglia közlekedési minisztere egyszerűsített rendszernek nevezte az ország múlt pénteken bemutatott új beutazási szabályzatát, aminek lényege, hogy az emberek könnyebben tudjanak utazni. A világ számos pontján ezt nem így látják, írja a Guardian.

Az új rendelet értelmében az AstraZeneca, Pfizer, Moderna és Janssen vakcinával teljesen beoltottak csak az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Dél-Koreából és az Európai Unióból minősülnek majd teljesen beoltottnak és ezáltal nem is kell majd karanténba vonulniuk Angliában.

Ehhez képest, akik mindkét oltásukat megkapták a fentebb felsorolt vakcinákból, nem minősülnek teljesen beoltottnak ha Afrikából, Latin-Amerikából és számos más egyéb országból, köztük például Indiából érkeznek és 10 napra karanténba kell vonulniuk, ha az adott állam besorolási státusza ezt megköveteli.

Hogy ennek mi értelme van, azt egyelőre senki nem tudja. Shashi Tharoor magas rangú indiai politikus például arról beszélt, tiltakozásul lemondja a soron következő diplomáciai találkozóit, melyekben Anglia érintett. Szerinte támadó az intézkedés.

Egy latin-amerikai diplomata azt mondta, egyetlen embert sem ismer, akit nem idegesített fel ez a lépés. A neve elhallgatását kérő megszólaló azt mondta, nem fér a fejébe a döntés, és nem is tudja megmagyarázni, mi áll ennek a hátterében, de az biztos, hogy igazságtalan.

A lap rákérdezett a brit kormánynál, hogy mi az oka a megkülönböztetésnek, de a válaszban sem sikerült ezt pontosabban kifejteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik