Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: leleplezésük miatt bajban két újságíró

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Meggyanúsították őket, mert megnevezték azt a titkosszolgát, aki Marian Kočner kérésére követte Ján Kuciakot.

A rendőrség minősített adat veszélyeztetése miatt büntetőeljárást indított a Denník N két újságírója ellen. Ezt maga a lap közölte. Az újságírók ellen Peter Tóth tett korábban feljelentést, amiért három éve megírták, hogy a Kuciak-gyilkosság előtt Marián Kocner kérésére újságírókat figyelt meg, azért nem szerepelt a nyomozati iratokban, mert védett tanúként vallott a nagyvállalkozó ellen – írja a Paraméter.

Azzal, hogy nyilvánosságra hozták a kilétét, veszélybe sodorták Peter Tóthot, mivel akkoriban még senki nem tudhatta pontosan, hány bűntársuk volt Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosainak. Peter Tóth feljelentését egyébként a rendőrség eredetileg visszautasította, de panaszt tett, a pozsonyi ügyészség pedig utasította a rendőrséget, hogy indítsanak büntetőeljárást az újságírók ellen.

Az eljárás végül pár héttel azelőtt indult, hogy a bűncselekmény elévült volna. Ha a két újságírót bűnösnek találják minősített adat veszélyeztetése miatt, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják őket.

Peter Tóth egyébként korábban a hírszerzés (SIS) egyik vezetője volt, de dolgozott újságíróként is. Leleplezése után néhány hónappal vállalta a nyilvánosságot. Azt állította, azért, hogy segítse a nyomozók munkáját abban, hogy Ján Kuciak gyilkosait elkapják. Attól nem tartott, hogy ellene is eljárás indul, de a családját féltette. Szerinte őt Kocner csak bizonyos újságírók, köztük Kuciak, követésével bízta meg, de csak lesifotózásról volt szó, amit egy ismerőse végzett, a gyilkossággal ez nem állt összefüggésben.

Néhány hete a SIS volt helyettes vezetője beismerte a bíróságon, korábban egy ügyvéddel üzeneteket, utasításokat küldött neki Marián Kocner a börtönből. Meg kellett keresnie bizonyos emberek telefonszámát, akikkel kapcsolatba kellett lépnie. Tóth azt mondta, rengeteg ilyen cédulát kapott. Sokat megsemmisített, majd miután kiderült, hogy Kocnernek és Alena Zsuzsovának köze lehet Ján Kuciak újságíró meggyilkolásához, átadta az üzeneteket a hatóságoknak.

Tóth azt vallotta, hogy Marian Kočnert 1995-ben ismerte meg, akkor, amikor még a Sme című napilap újságírójaként dolgozott.  Később, a Markíza televízió tulajdonjogai körüli vitánál kerültek közelebb egymáshoz, baráti kapcsolat kezdett kialakulni közöttük. 2016-tól egyre gyakrabban találkoztak. Marian Kočner akkor politikai párt alapítását tervezte, médiaplatformot akart, el akarta nyerni a lakosság bizalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik