Nagyvilág

Nem mehetnek dolgozni a kabuli női alkalmazottak

BANARAS KHAN / AFP
BANARAS KHAN / AFP

Otthonmaradásra kényszerítik a legtöbb fővárosi női munkavállalót az új tálib hatalomgyakorlók. Hamdullah Namoni, Kabul ideiglenesen kinevezett polgármestere vasárnap azt mondta újságíróknak, csak azok a nők vehetik fel a munkát, akiket nem tudnak férfiakkal helyettesíteni. Az elöljáró szerint ide tartoznak a tervező- és mérnöki irodák szakmunkásnői, valamint a nyilvános női illemhelyek alkalmazottai.

Az AP News azt írja, Namoni megjegyzései újabb jeleiként értelmezhetők annak, hogy hogy a tálibok az iszlám jogrend egyik rendkívül szélsőséges értelmezését kívánják érvényre juttatni, beleértve a nőkre vonatkozó korlátozásokat a nyilvános terek és a közösségi élet számos területén. Az annak ellenére történik, hogy kezdetben más irányú ígéretek hangoztak el. Emlékezetes, hogy a kilencvenes években a tálib uralom idején a nőket eltiltották az iskoláktól és munkahelyektől.

A polgármester közölte, a kabuli helyhatóság női alkalmazottaira vonatkozó végleges döntés még várat magára, és amíg nem születik végső döntés, folyósítani fogják a fizetésüket. Mint mondta, a tálib hatalomátvétel előtt a mintegy háromezer fővárosi alkalmazott egyharmada volt női munkavállaló.

A szunnita iszlám fősordratú jogértelmezése szerint a nők nem tilthatók el a munkavállalástól, és mivel a vallásjog szabályai szerint joguk van ahhoz, hogy eltartsák őket, a munkával megszerzett keresetük fölött önállóan rendelkezhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik