Nagyvilág

Kötelező sorkatonaságot akar a szerbek többsége

NEBOJŠA STEFANOVIĆ / FACEBOOK
NEBOJŠA STEFANOVIĆ / FACEBOOK
A politikusok régóta fontolgatják a hadkötelezettség visszahozását.

A szerbek mintegy kétharmada (64,9 százaléka) támogatja a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését – írja a Geostratégiai- és Terrorizmuskutató Központ felmérése alapján a Szabad Magyar Szó. Néhány napja Nebojsa Stefanovic védelmi miniszter azt mondta, ezt a kormány is komolyan fontolgatja, év végéig pedig dönt is erről. 

A kutatás szerint az emberek 64 százaléka szerint a légierőt, a légelhárítást kell korszerűsíteni, csak a válaszadók 25 százaléka mondta ezt a szárazföldi egységekről. A megkérdezettek 24 százaléka szerint a szerb katonaság az elmúlt időben nem fejlődött.

51 százalék helyeselte az elmúlt öt évben megvalósult katonai beruházásokat, 25 százalék pedig még több pénzt költene a hadseregre. A megkérdezettek 62 százaléka növelné a haderő létszámát, 67 százaléka a tartalékos állományét is.

Szerbia katonai semlegességét 69 százalék támogatja, 18 százalék ellenzi, de a megkérdezettek 42 százaléka szerint az hosszú távon nem fenntartható. Az emberek több mint a fele véli úgy, hogy Szerbiának egyik katonai szövetségbe sem kell belépnie, míg közel egyharmaduk ennek ellenkezőjét gondolja.

Kapcsolódó
Szerbiában a kötelező sorkatonai szolgálat visszahozását fontolgatják
A szerb védelmi miniszter ezt nagyon támogatná.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik