Nagyvilág

Totálissá vált a rendőrháború, lépett a szlovák kormányfő, de már a lemondását követelik

Eduard Heger / Facebook
Eduard Heger / Facebook
Eduard Heger csütörtök délutánra összehívta az állambiztonsági tanácsot.

A szlovák kormányfő a testület ülésen mutatja be a tervét arról, miként rendezné a kialakult helyzetet. Eduard Heger arról egyelőre részleteket nem árult el, de a kormány ülése előtt többen is beszéltek a rendőrségi belháborúról – írja az Új Szó.

Milan Krajniak munkaügyi minisztert a kialakult helyzet nem lepte meg, de sokkhatásként érte, milyen rendszeressé vált az adok-kapok a különböző belügyi szervek között. Szerinte a kormánynak el kellene érnie, hogy sehol, semmilyen körülmények között ne lehessen manipulálni a büntetőeljárásokat. Jaroslav Nad védelmi miniszter elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet, mint mondta, a kormánynak a két szembenálló belügyi csoport harcában meg kell fontolnia minden egyes lépését.

Kapcsolódó
Szlovák rendőrháború: Herger a maffiáról beszélt
A szlovák kormányfő szerint elkezdődött a harc a jogállamért. 

A Paraméter közben azt írta, totálissá vált a háború a rendőrségen, vizsgálati fogságba helyezték a NAKA fő nyomozóit, illetve a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztályának (ÚIS) megbízott vezetőjét és megszólalt a legutóbbi belügyi leszámolás egyik jó ismerője. Szerinte a belső ellenőrzési hivatal (ÚIS) bosszúhadjáratot folytat a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) ellen. A Tigris néven ismert lévai bűnöző az egyik gyanúsítottja a tanúk befolyásolását érintő nyomozásnak.

Pellegrini lemondásra szólította fel Hegert

Peter Pellegrini (a Hlas-SD elnöke) független parlamenti képviselő visszavonta az igazságügyi miniszter leváltásáról szóló javaslatot. Szerinte a rendőrségnél kialakult súlyos helyzet miatt felesleges egyetlen kormánytagot leváltani, Eduard Hegernek és az egész kormánynak mennie kell. Azt mondta, elkezdik az aláírásgyűjtést a bizalmatlansági indítványhoz.

Az egykori kormányfő azt állítja, Heger tudott a rendőrségen belül kialakult súlyos helyzetről, a nyomozások befolyásolásának gyanújáról, ezért is hívta össze a politikai és rendőrségi vezetők titkos találkozóját a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) épületében, de ezt követően sem tett semmit és a manipuláció folytatódott.

A szövevényes ügyben előzőleg Zuzana Caputová köztársasági elnök felszólította az összes érintettet, adjanak magyarázatot a rendőrségi belháborúra, mert az jelenleg kölcsönös leszámolásnak tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik