Nagyvilág koronavírus

Olaszországban védettségi igazolvánnyal lehet majd csak dolgozni

Marco BERTORELLO / AFP
Marco BERTORELLO / AFP

Olaszországban kötelezővé teszik a védettségi igazolványnak megfelelő zöldkártya felmutatását minden munkavállalónak nemcsak a közszférában, hanem a privát szektorban is, írja a Guardian.

A törvény október 15-én léphet majd életbe, ha elfogadják. Ennek értelmében büntetnék azokat a dolgozókat, akik nem vették fel az oltást és nincs 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztjük sem.

Az olaszoknál jelenleg csak védettségi igazolvánnyal lehet étterem belső terében tartózkodni, moziba menni, stadionokban szurkolni, de már a gyorsvonatokra való felszállás előtt is elkérik a dokumentumokat, sőt, a tanárok sem taníthatnak enélkül.

Az új törvény szerint ha egy munkavállaló úgy megy majd dolgozni, hogy nincs zöldkártyája, akkor akár ezer eurós büntetést is kaphat, ami átszámítva körülbelül 350 ezer forintnak felel meg.

Nem Olaszország az első európai állam, ahol a dolgozókat a vakcina felvételére vagy rendszeres tesztelésre kötelezik. Görögországban az oltatlan munkavállalóknak szakmától függően hetente vagy kéthetente teszteltetniük kell magukat saját költségen.

Kapcsolódó
Akkora az ellenállás, hogy csak óvatosan vezetik be a kötelező oltást Európában
A koronavírus-járvány negyedik hullámának beindulásával, illetve az ettől való félelemmel magyarázható, hogy számos európai országban az oltások kötelezővé tételét latolgatják, vagy már azzá is tették egyes foglalkozási csoportok számára. Mindez nem kevés tiltakozással jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik