Nagyvilág koronavírus

Izraelben tombol a járvány, de a harmadik oltás nagyon hatásos

Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Mostafa Alkharouf / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az emlékeztető oltások hatásosnak bizonyulnak Izraelben, ahol mindeközben folyamatosan rekord magas szinten van az új fertőzöttek száma, számolt be róla az AFP hírügynökség.

Naftali Bennett miniszterelnök júniusi megválasztása óta többször is azt ígérte, nem lesz országos zárlat, ehhez pedig annak ellenére is tartja magát, hogy naponta átlagban több mint tízezer új esetet diagnosztizálnak a nagyjából Magyarországgal megegyező lakosságú államban.

Szeptember elsején kinyithattak az iskolák és a zsinagógákat is megnyitották a jom kippurra, ami a legjelentősebb zsidó ünnep.

Izraelben több mint egy hónapja kezdték el beadni a 12 éven felülieknek a harmadik oltást. Bár sokan kritizálták a kormányt, mondván ez felesleges, a szkepticizmus hiábavaló volt, a stratégia működött a legfrissebb statisztikák szerint.

A New England Journal of Medicine című tudományos lapban megjelent kutatásban 1.1 millió 60 évnél idősebb izraelit vettek alapul.

Azok, akik megkapták az emlékeztető dózist, a vakcina beadását követő 12 nappal 11-szer kisebb eséllyel kapták el a vírust és 20-szor kisebb eséllyel alakult ki náluk súlyos betegség azokhoz viszonyítva, akik nem vették fel a harmadik oltást.

Júliusban azért robbanhatott be a negyedik hullám, mert fogyóban volt a lakosság immunitása, a delta variáns pedig ezt kihasználva rengetegeket meg is tudott fertőzni.

Az új fertőzöttek közt most már főként olyanok vannak, akik vagy egyáltalán nem kaptak oltást, vagy a második adag óta eltelt legalább öt hónap és még nem éltek a harmadik dózis felvételének lehetőségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik