Nagyvilág

A tálibok engedélyhez kötik a tüntetéseket és betiltják a női sportokat

(Photo by Hoshang Hashimi / AFP)
(Photo by Hoshang Hashimi / AFP)

Az Afganisztánban hatalomra került tálibok kormánya betiltotta az engedély nélküli tüntetéseket, és egyik illetékesük közölte, hogy a női sportokat is betiltják. A kabuli belügyminisztérium által szerdán kiadott rendelet szerint véget kell vetni azoknak a demonstrációknak, amelyek megtartására a hatóságok nem adtak előzetes engedélyt, és a tüntetéseken használandó jelszavakat, plakátokat is előre engedélyeztetni kell.

Az elmúlt napokban többször demonstráltak a nők Afganisztánban, de nem valószínű az AP hírügynökség szerint, hogy a tálibok által bevezetett, a nőkre nézve szigorú előírásokat tartalmazó iszlám törvénykezés, a saría miatt kapnak majd engedélyt a tüntetésekre.

Minden polgárra vonatkozik, hogy ne próbálkozzanak jelenleg semmilyen demonstrációval bármilyen név alatt

– áll a minisztériumi rendeletben.

Közben az SBS ausztrál televízió megszólaltatta a tálibok egyik szóvivőjét, Ahmadulla Vászikot, aki azt mondta, hogy nem fogják engedélyezni a női sportokat, kiváltképpen a női krikettet. Magyarázata szerint a krikett idején adódhatnak olyan helyzetek, amikor a nők arca és teste nem lesz eltakarva, az iszlám pedig nem engedi meg, hogy így nézzenek ki.

A média korszakában élünk, lesznek fényképek és videók, és az emberek nézni fogják őket. Az iszlám és az Iszlám Emirátus nem engedélyezi a nők számára, hogy krikettet játszanak, vagy olyan sportot űzzenek, amely közben kitárulkoznak

– mondta Vászik, aki a tálibok kulturális bizottságának elnökhelyettese.

Az afgán női futballválogatott tagjai több tucat más afgán női sportolóval együtt Ausztráliában leltek menedékre azt követően, hogy a tálibok augusztus közepén bevonultak Kabulba, és ellenőrzésük alá vonták az ország teljes területét, kivéve a Pandzsír-völgyet. A sportolók lakhatási vízumot kaptak az ausztrál hatóságoktól, de a koronavírus-járvány miatt karanténba kellett vonulniuk megérkezésük után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik