Nagyvilág

Egy cementüzemben zajlottak a szíriai kémjátszmák

Julien Mattia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Julien Mattia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Egy jordán kém is bázisnak használta az üzemet, aminek francia menedzsmentje fizetett az Iszlám Államnak a zavartalan működésért.

Egy szíriai cementüzem került annak a vizsgálatnak a középpontjába, ami Franciaországban indult terrorizmus finanszírozása miatt – írja a Guardian. A Lafarge cég gyára azután is működött tovább, hogy az Iszlám Állam anno lerohanta Északkelet-Szíriát, és itt is próbáltak a titkosszolgálatok egyezkedni 30 túsz elengedéséről.

Egy jordán hírszerző tiszt szerint a 30 túszban benne volt az amerikai újságíró James Foley, a brit fotós John Cantlie és a jordán pilóta Moaz el-Kaszaszbeh, akik közül kettőt végül meggyilkoltak az iszlamisták.

Háborús cementbűn?

A cementműveket üzemeltető cég, a Lafarge egy francia vállalat, pont azért folyik ellene eljárás, mert miközben a menedzsment mindent megtett, hogy a gyár tovább termeljen, a környékén emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el 2013-14 magasságában. A gyanú szerint a Lafarge 13 millió eurót (cirka 4,5 milliárd forintot) fizetett az Iszlám Államnak több részben azért, hogy hagyják működni az üzemet.

A Lafarge állítja, igen, fizetett, de közvetítőknek, és nem tudták, hogy hova vándorol a pénz. A francia legfelsőbb bíróságnál pattog a labda, az ítéletet sokan várják, mérföldkő lehet a döntés abban, hogy miként kell viszonyulni a háborús területen működő külföldi üzemekhez. Az biztos, hogy ha a bíróság a Lafarge ellen dönt, akkor több egykori cégvezető is éveket tölthet börtönben terrorizmus finanszírozása miatt.

Ahmed útjai

A helyzetet csak bonyolítja az említett jordán kém, Ahmed el-Dzsalúdi, aki rendszeresen ingázott országa és a szír cementmű között, hogy kiderítse, a nyugati túszokat hol tartják fogva az iszlamisták. Dzsalúdi civilben a Lafarge üzemének kockázati menedzsere volt, és a fent említett jordán pilóta szabadon engedését is megpróbálta elérni (egy F-16-os vadászgéppel zuhant le, katapultált, élve túlélte), de próbálkozása kudarcba fulladt, a pilótát elevenen elégették.

Kudarca ellenére Dszalúdi irtó fontos kém volt, az egyik legfontosabb, aki az Iszlám Állam területén dolgozott és információt gyűjtött. Általában a török titkosszolgálat segítségével tudott átcsúszni a szír határon, és valahogy minden ellenőrzőponton is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik