Nagyvilág koronavírus

Megvan az első ország, ahol kétéves kortól oltanak

Davide Bonaldo / Controluce via AFP
Davide Bonaldo / Controluce via AFP

A kubai kormány jóváhagyta a két évnél idősebb gyerekek oltását koronavírus ellen, számolt be róla a szigetország állami sajtója, írja a CNN.

A legfiatalabbak oltási kampányának célja, hogy a gyerekek mielőbb visszatérhessenek az osztálytermekbe és folytatódhasson a jelenléti oktatás.

Korábban már több ország is jelezte, hogy idővel oltani fogják a gyerekeket is, Kuba az első, ahol kétéves kor az alsó határ.

Kubában a hónap elején jelentették be, hogy a hazai fejlesztésű Soberana elnevezésű vakcina biztonságos a legkisebbek számára is.

A közép-amerikai országban a járvány kezdete óta nem járnak iskolába a gyerekek, és főként a tévéből tanulnak, mert az otthoni internet a volt kommunista államban még ritkaságnak számít.

Kuba sajátos utat választott és ahelyett hogy másoktól vásárolt volna oltóanyagot, inkább fejlesztett egyet. A helyi kutatók szerint az elkészült vakcina hatásos és biztonságos, de egyelőre kívülálló szakértőknek nem adnak ki részletes adatokat.

A kormány várhatóan a héten nyújtja be a vakcinát az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) jóváhagyásra.

Az egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint négymillió ember szerzett védettséget oltással. November közepéig a 11.2 milliós lakosság 90 százalékát tervezik beoltani.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik