Nagyvilág

Az egykori afgán elnök bocsánatot kért Afganisztán lakosságától, amiért elmenekült

SAJJAD HUSSAIN / AFP
SAJJAD HUSSAIN / AFP

„Kabul elhagyása volt életem legnehezebb döntése” – közölte a BBC cikke szerint Asráf Gáni, egykori afgán elnök, aki a tálibok Kabulba való betörése miatt elhagyta az országot és az Egyesült Arab Emirátusokba távozott. Gáni a Twitteren megjelentetett közleményében bocsánatot kért Afganisztán lakosságától és hozzátette: szerette volna, ha másképpen végződik a helyzet. Mint írta, nem állt szándékában állt elhagyni a népét, de „ez volt az egyetlen út”. Cáfolta azokat az „alaptalan” vádakat, miszerint mintegy 169 millió dollárral utazott az Egyesült Arab Emírségekbe. Gáni közleményében  úgy fogalmazott: nem volt más választása, mint elhagynia az országot, hogy elkerülje a széleskörű erőszakot.

Szavai szerint a palota biztonsági szolgálata javasolta, hogy hagyja el az országot, ha nem akar a 90-es évek polgárháborújához hasonló, utcáról utcára terjedő harcokat, Gáni szerint menekülésével Kabult és annak hatmillió lakosát védelmezte. Hozzátette, 20 évet szentelt annak, hogy segítse Afganisztánt „demokratikus, virágzó és szuverén állammá” válni.

A 72 éves egykori elnök – akit más afgán politikusok erős kritikákkal illettek az ország elhagyása miatt –  azt mondta, a közeljövőben foglalkozik majd a távozásához vezető eseményekkel. Augusztus 18-án egy élő Facebook-videóban arról beszélt, hogy a palota biztonsági csapata „kényszerítette” Afganisztán elhagyására, mert valós esély volt arra, hogy elfogják és megöljék. Szerinte amikor a tálibok beléptek a kabuli elnöki palotába, szobáról szobába járva kezdték keresni. A videóban úgy fogalmazott: amikor elhagyta az országot, még a szandálját sem vehette le és nem vehette fel a cipőjét, nemhogy nagyobb összeget vehetett volna magához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik