Nagyvilág

Szigorúbb büntetést kaphatnak a homofób támadók Spanyolországban

OSCAR DEL POZO / AFP
OSCAR DEL POZO / AFP

Szigorúbb büntetést ígért a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, miután a hétvégén elkövetett kegyetlen homofób támadás országszerte komoly felháborodást keltett. Sánchez azt mondta, kormánya minden tőle telhetőt megtesz a gyűlölet-bűncselekmények megelőzése érdekében, és felszólította a parlamentet, hogy haladéktalanul fogadja el az idén benyújtott, a kisebbségekkel való egyenlő bánásmódról szóló törvénytervezetet.

A spanyol miniszterelnök az után szólalt fel erélyesebben, hogy vasárnap kilenc csuklyás férfi rátámadt egy meleg férfira Madrid éjszakai életéről ismert Malasana negyedében. A támadókat eddig nem azonosították.

Az áldozatot kórházba kellett szállítani, médiajelentések szerint késsel a fenekére vésték a „maricón” szót, amely a spanyolnyelvben a melegek megnevezésére szolgáló pejoratív, szlenges kifejezés.

Emberi jogi csoportok szerint országszerte követtek el célzott támadásokat LMBTQ-emberek és más kisebbségek ellen. Katalónia régió belügyminisztériuma valóságos embervadászatról beszélt szerdán – írja az MTI. Spanyolországban idén eddig 43 százalékkal volt magasabb az áldozatok nemi irányultságra hivatkozva elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma, mint tavaly egész évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik