Nagyvilág

Romániában kiosztották az államfőt a legbefolyásosabb üzletemberek

Dumitru Doru / MTI / EPA
Dumitru Doru / MTI / EPA
Arra figyelmeztették, hogy nem egy párt, hanem az ország elnöke.

A legbefolyásosabb román üzletembereknek elegük lett a politikai játszmákból, levelet írtak Klaus Iohannisnak. Emlékeztették, kötelessége tenni a kormányválság lezárásáért, felszólították, viselkedjen államfőként, ne úgy, mintha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője, Florin Citu kormányfő pártfogója lenne – írja a Maszol.ro.

A 200-nál több üzletembert tömörítő Romanian Business Leaders (RBL) nyílt levelében felidézte, hogy Klaus Iohannis az új kormány beiktatásakor reformokat, a bürokrácia csökkentését, a járvány leküzdését, a gazdaság újraindítását ígérte. Erre a vállalkozói érdekvédelmi szervezet szerint jelenleg semmi esély az elhúzódó politikai válságban, aminek nem is látszik a megoldása, noha az elnök kötelessége helyreállítani a stabilitást.

Mint írták, Románia polgáraihoz hasonlóan ők is azt várják az államfőtől, hogy az ország érdekeit helyezze első helyre. Az RBL szerint az országnak ártanak a terméketlen politikai harcok miatt. A versenyszféra azt várja, hogy profin kivitelezzék az országos helyreállítási tervet, egyszerűsítsék és digitalizálják a közigazgatást, korszerűsítsék az oktatást.

Nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk az orrunk előtt a ködöt. (…) Azt akarjuk, hogy nyilvánvalóvá váljon a vállalkozók felháborodása amiatt, ami a kormányzásban történik

– jelentette ki egy vendéglátóipari nagyvállalkozó a Romanian Business Leader csúcstalálkozójának megnyitóján, ahol a nyílt levelet elfogadták.

Közben a kormányválságból látványos belső pártviszály lett, Florin Citu miniszterelnök közölte, pártja egyetlen törvényhozója sem kezdeményezheti „saját kormányának vagy miniszterelnökének megbuktatását”. Pártjának azonban Ludovic Orban volt kormányfő az elnöke, aki házelnökként csütörtökre összehívta a parlament ülését, hogy ismertessék a kormánybuktató indítványt. Mint mondta, ez alkotmányos kötelessége volt.

A kormány az alkotmánybíróságnál emel panaszt, úgy értékeli, szabálytalanul terjesztették be a bizalmatlansági indítványt, ahogy Ludovic Orban is szabálytalanul hívta össze a parlament ülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik