Nagyvilág europoli

A kormány határozatban áll ki Lengyelország mellett, amiért azt megbüntetné az Európai Bizottság

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy „határozatban állunk ki Lengyelország mellett és ítéljük el a nemtelen brüsszeli támadásokat!” – írja az igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán.

Varga Judit szerint keddi döntésével az Európai Bizottság „durva támadást intézett Lengyelország ellen, eddig példátlan módon beavatkozva egy szuverén tagállam igazságszolgáltatásába és jogalkotási folyamatába”.

Az eljárás nemcsak felháborító, hanem teljes mértékben elfogadhatatlan is

– szögezte le a miniszter.

Varga Judit szerint Varsó jóhiszeműen és a lojális együttműködés jegyében jelezte az Európai Bizottság részére, hogy az Európai Bíróság nyári döntésének megfelelve hatályon kívül szándékozik helyezni a lengyel Legfelső Bíróság Fegyelmi Tanácsának működésével kapcsolatban kifogásolt rendelkezést, azonban a bizottság a „lengyel ígéretet semmibe véve és a lengyel kormány elkötelezettségét alaptalanul kétségbe vonva máris kényszerítő bírság kiszabását kezdeményezte”.

Ezzel a botrányos és arrogáns lépéssel a Bizottság egy olyan határt lépett át, amelyet korábban elképzelhetetlennek hittünk

– írja a miniszter, hozzátéve:

teljes mellszélességgel kiállunk Lengyelország mellett és szolidaritást vállalunk lengyel barátainkkal, ezért meg fogjuk vizsgálni a Varsó melletti magyar kiállás lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban.

Varga hozzátette azt is, hogy szerinte a nemzeti igazságszolgáltatás egyik tagállamban sem válhat a brüsszeli birodalomépítés áldozatává!

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik