Nagyvilág

Védelmet ígér a texasi abortusztörvénnyel szemben az amerikai igazságügyi miniszter

Merrick Garland, amerikai szövetségi igazságügyi miniszter közleményben ígért védelmet a texasi abortusztörvénnyel szemben és bejelentette, hogy  sürgősen keresik a módját, hogyan lehet fellépni e törvény ellen – írja az MTI.

A tárcavezető úgy fogalmazott: a minisztérium „meg fogja védeni azokat, akik hozzá akarnak férni a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz, vagy biztosítani akarják e szolgáltatásokat”. Garland az erre vonatkozó szövetségi törvényre hivatkozott, amely garantálja a szabad hozzáférést bármely egészségügyi intézményhez.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok legszigorúbb abortuszellenes törvénye lépett életbe szeptember elsején Texasban, amely

megtiltja abortusz végrehajtását, ha az ultrahangvizsgálat alatt szívhangot érzékelnek, ami valójában azt jelenti, hogy a magzat hathetes kora után már tiltott a terhesség-megszakítás. Ezzel gyakorlatilag szinte teljesen betiltották az abortuszt, hiszen a hatodik hét előtt sokan még csak észre sem veszik, hogy terhesek.

Bár a jogszabály jogi szakértők szerint nyilvánvalóan alkotmányellenes, a legfelsőbb bíróság konzervatív többsége érdemi vita nélkül helyben hagyta a törvényt, és engedte, hogy érvénybe lépjen, annak ellenére, hogy még szerintük is „komoly kérdések vannak a texasi törvény alkotmányosságával kapcsolatban”.

A miniszter leszögezte: az általa irányított tárca a szövetségi rendfenntartó erőket is kirendeli, amennyiben terhesség-megszakítást végző intézményt megtámadnának.

Nem tűrünk el erőszakot azokkal szemben, akik reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz akarnak hozzáférni, vagy ezeket biztosítják,

fogalmazott.

Bejelentette azt is, hogy az egészségügyi tárca szakemberei éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megteremtsék a jogi feltételeket a texasi törvény elleni fellépéshez, és ezzel – mint fogalmazott – „a nők és más személyek alkotmányban garantált jogainak, köztük az abortusz jogának” biztosításához.

Garland azt követően adta ki a közleményt, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította az abortusz támogatóinak közös sürgősségi beadványát a művi terhességmegszakítás tilalmának felfüggesztéséről.

Kapcsolódó
Texas gyakorlatilag betiltotta az abortuszt: nemi erőszaknál sem tesznek kivételt
Hatalmas győzelmet aratott az abortusz körül kialakult politikai harcban a Republikánus Párt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik