Nagyvilág

Szinte fizetésként kapta a hálapénzt, felmentették

Havonta vett fel 10 százalékos „részesedést” hálás alkalmazottai jutalékaiból.

A Bihar megyei törvényszéken összesen 858 rendbeli hálapénz elfogadásával vádolták Szalacs község korábbi polgármesterét, akit azonban a táblabíróság felmentett – írja a Maszol.ro.

A vádirat szerint a polgármester a hivatal alkalmazottaitól öt éven át havonta kapott 10 százalékos „részesedést” abból a jutalékból, amit a helyi tanács éppen az ő kezdeményezésére szavazott meg nekik.

A pénzt a hivatal főkönyvelője gyűjtötte össze. Az ügyészség 2017-ben indított bűnvádi eljárást mindkettőjük ellen.

A vádirat szerint 2006 tavaszán a polgármester maga ajánlotta fel az önkormányzat alkalmazottainak, hogy a fizetés-kiegészítésként járó jutalékot kijárja számukra, ha 10 százalékát leadnak neki. Ez 25-30 lejt (1750-2100 forintot) jelentett fejenként. Az ügyészség szerint öt év alatt összesen mintegy 25 ezer lejt (több mint 1 millió 7 ezer forintot) gyűjtöttek be jogtalanul az alkalmazottaktól.

A tanúvallomások alapján egyértelműnek tűnt a folytatólagosan elkövetett korrupció, de a tárgyaláson az alkalmazottak már azt állították, nem kérték tőlük a hálapénzt, csak „egymástól hallották”, hogy gyűjtik a pénzt, mert abban az időben néhányan még közülük is többet kerestek a polgármesternél.

A törvényszék a megváltoztatott vallomások alapján felmentette a két vádlottat, majd a Bihar megyei ítélőtábla a vallomások, bizonyítékok alapján meg is erősítette a döntést. Az ítélet magyarázata szerint a polgármester és a könyvelő eljárása immorális és méltatlan volt egy közösség vezetőjéhez, de az ügy nem tekinthető folytatólagosan elkövetett korrupciónak, mert  a polgármester nem kérte a pénzt, az alkalmazottakat senki sem kötelezte arra, hogy arról számára lemondjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik