Nagyvilág koronavírus

Beltéri maszkviselést és másfél méteres távolságtartást rendeltek el Bulgáriában

Georgi Paleykov / NurPhoto / AFP
Georgi Paleykov / NurPhoto / AFP
Bulgáriában szeptember 6-tól szigorítják a járványügyi korlátozásokat a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt - jelentette be Sztoicso Kacarov egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, számolt be az MTI.

„A világjárvány okozta válság minden aspektusát felmértük, a helyzet súlyos, de ellenőrzésünk alatt áll. A beoltott emberek alacsony aránya miatt arra kényszerülünk, hogy megelőző intézkedéseket hozzunk, korlátozzuk a következményeket a teljes lakosságra nézve. Ezért hétfőtől országszerte szigorításokat léptetünk életbe, amelyek két hónapig maradnak érvényben, de ha az esetszám tovább nő, a korlátozások még szigorúbbak lehetnek”.

A szigorítások a minimum másfél méteres távolságra és a maszkviselésre vonatkoznak a zárt terű közösségi helyeken, valamint a közlekedési eszközökön. November végéig meghosszabbítják a járványügyi vészhelyzetet. A beltéri sporteseményeket nézők nélkül rendezik. Döntés született arról is, hogy a koncerteken, színházi előadásokon és mozikban a nézők számát a férőhelyek ötven százalékára korlátozzák. A múzeumok és galériák – befogadóképességük arányában – nyolc négyzetméterenként egy főt fogadhatnak. A korlátozások teljes listáját a következő napokban teszik közzé hivatalosan.

A hatóságok emellett nyomatékosan javasolják a nyilvános rendezvények szüneteltetését, a gyermekközpontok és klubok bezárását és a fesztiválok felfüggesztését. Az országban az elvégzett tesztvizsgálatok hét százalékában mutattak ki fertőzést. A kórházba kerültek száma 3872-re emelkedett, közülük 332-en intenzív osztályon vannak. Az elmúlt 24 órában 54 koronavírusos beteg halt meg, és a megbetegedések száma 1745-tel emelkedett.

A nagyjából 7 milliós Bulgáriában eddig csak 2,3 millió embert oltottak be, közülük 1,2 millióan kapták meg a vakcina második dózisát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik