Nagyvilág

Ferenc pápának nem kell előre megírt forgatókönyv találkozójára Orbán Viktorral

Angelo Carconi / MTI / EPA-ANSA
Angelo Carconi / MTI / EPA-ANSA
Külön kiemelte, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra és nem állami látogatásra jön.

Az aktuális nemzetközi politikai kérdésekről, közelgő budapesti látogatásáról, nyári műtétjéről is nyilatkozott Ferenc pápa a COPE spanyol rádiónak. Az MTI által hosszúnak és személyes hangúnak jellemzett interjúban a katolikus egyházfő elmondta, felépült, már  teljesen normális életet él, ugyanolyan ritmusban dolgozik, mint korábban.

Ehet mindent, az utazástól sem tiltották el: minden napja az újságok olvasásával kezdődik, de tévét továbbra sem néz.

Soha eszembe sem jutott, hogy lemondjak

– utalt a kórházi kezelése alatt elterjedt hírekre, majd hozzátette, amikor az egyházfő beteg, feltámad a pápaválasztó „konklávé fuvallata vagy hurrikánja”.

Migráció, demográfia eutanázia

A pápa az interjúban ismét felszólította a hívőket, hogy imádkozzanak Afganisztánért. Böjtre és bűnbánatra buzdított. Hangsúlyozta, hogy a migránsokat nem elég befogadni: „befogadni, védelmezni, felkarolni és integrálni” kell egyszerre. Úgy vélte,

az országoknak nagyon őszintén fel kell mérniük, hány embert tudnak befogadni, és ennek mi a felső határa.

Úgy vélte: ezzel egy időben nem szabad elfeledkezni az európai  „demográfiai télről”, amely néptelenné teszi az olasz  városokat. „Globális és komoly” gondnak nevezte a „pedopornográfiát”, amely ellen a kormányok fellépését sürgette. Az eutanáziát engedélyező spanyol jogszabályra utalva elutasította az emberek selejtezésének kultúráját.

A budapesti, nem állami látogatás lesz

A kérdésre, amely az Orbán Viktorral történő budapesti találkozóra vonatkozott, Ferenc pápa azt válaszolta, szeptember 12-én nem állami látogatást tesz, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét mutatja be.

Nem előre megírt forgatókönyvvel utazom: amikor valakivel szemben találom magam, szemébe nézek, és a dolgok maguktól alakulnak. Nem szükséges azon gondolkodnom, hogy kinek mit fogok mondani (…) a konkrét helyzeteket szeretem”

– tette hozzá Ferenc pápa, aki emlékeztetett rá, hogy Áder János államfővel a tavalyi csíksomlyói misén már találkozott.

2013-as megválasztására emlékezve elárulta, nem várta, hogy ő lesz a pápa, kisbőrönddel érkezett a Vatikánba. Most úgy gondolja, még sok feladat vár rá. Ferenc pápa – aki decemberben lesz 85 éves – arról is beszélt, azt akarja, hogy ne „szupermenként”, hanem olyan „bűnösként emlékezzenek majd rá, aki igyekezett jót tenni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik