Andreas SOLARO / AFP
Nagyvilág

Ferenc pápa elhagyta a kórházat, visszatért a Vatikánba

Ferenc pápa szerdán visszatért a Vatikánba, miután elhagyta a római Gemelli kórházat, ahol tíz nappal korábban vastagbélszűkület miatt műtétet hajtottak végre rajta - számolt be az olasz média az MT szerint.

A 84 éves katolikus egyházfő autójából kiszállva üdvözölte a visszatérését ünneplő tömeget. A Vatikán egyelőre nem jelentette be hivatalosan Ferenc pápa távozását a kórházból. A pápa szóvivője kedden jelezte, hogy az egyházfő a lehető leghamarabb visszatér a Vatikánba, de pontos dátumot nem mondott. A Szentszék eredetileg azt remélte, hogy Ferenc pápa már az előző hétvégén elhagyhatja a kórházat.

A 84 éves Ferenc pápán július 4-én este tervezett műtétet hajtottak végre divertikuláris vastagbélszűkület miatt. A betegség idős embereknél nem ritka, fájdalmat, felfúvódást, gyulladást és elégtelen bélmozgást okozhat. A háromórás sebészi beavatkozást teljes altatással végezték. A katolikus egyházfőnek fiatalkorában eltávolították a tüdeje egy részét, de ezt leszámítva eddig jó egészségnek örvendett.

A pápa vasárnap jelent meg először a nyilvánosság előtt. Akkor a Gemelli kórház tizedik emeletén található pápai kórterem balkonjáról mondta el a vasárnapi Úrangyala-imádságot és az azt kísérő beszédet. Kedden a kórház gyermekonkológiai osztályán járt, amely ugyanazon a szinten található, ahol a pápát ápolták.

A katolikus egyházfő első hivatalos programja augusztus 4-re van kitűzve, amikor az addig felfüggesztett szerdai általános audienciákat kell újraindítania. Ezt követően a tervek szerint Magyarországra és Szlovákiába látogat szeptember 12-e és 15-e között. Novemberben pedig Glasgow-ba utazik, hogy részt vegyen a klímakonferencián.

Ajánlott videó