Nagyvilág europoli

Kazahsztánba menekítették az ENSZ afganisztáni irodáját

Kazahsztán engedélyezte, hogy repülőterein töltsék fel üzemanyaggal az uniós állampolgárok afganisztáni kimenekítését végző szállítógépeket – jelentette be csütörtökön Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hivatala az államfő Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetése után.

A vezetők átfogó véleménycserét folytattak az Afganisztánban kialakult helyzetről. Kaszim-Zsomart Tokajev Michel kérésére részletes tájékoztatást adott Kazahsztán afganisztáni helyzettel kapcsolatos álláspontjáról. Beszámolt arról is, hogy szimbolikus gesztusként, a világszervezet elszánt támogatását jelképezve, ideiglenesen Almatiba helyeznék át az ENSZ afganisztáni irodáját

– közölte a kazah államfő hivatala.

Az ENSZ augusztus 18-án kezdte meg külföldi személyzete egy részének evakuálását Afganisztánból, ahol a radikális iszlamista tálibok vették át a hatalmat. A mintegy 120 fős stáb a kazahsztáni Almatiból folytat távmunkát.

Tokajev arról is beszélt, hogy a Kazahsztánban tanuló afgán diákoknak megfelelő támogatást fognak nyújtani. Mint mondta, Kazahsztán és az Európai Unió szorosan együttműködhetne Afganisztán kérdésében.

A kazah elnök egyben reményét fejezte ki, hogy a dél-ázsiai országban stabilizálódhat a helyzet, amennyiben a különböző afgán etnikai csoportokat is magában foglaló egységkormány jön létre.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik