Nagyvilág

„Rendellenes egészségügyi incidens” miatt késett három órát Kamala Harris a diplomáciai útján

EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP
EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP
Vannak, akik a kubai fővárosban működő amerikai nagykövetség diplomatáit ért rejtélyes betegséget gyanítják itt is a háttérben.

Egy „rendellenes egészségügyi incidensről”szóló információ miatt háromórás késéssel érkezett kedden szingapúri látogatása után Vietnám fővárosába, Hanoiba Kamala Harris amerikai alelnök.

Az MTI azt írja, a rendellenes egészségügyi incidens kifejezést rendszerint a Havanna-szindróma — a kubai fővárosban működő amerikai nagykövetség diplomatáit ért rejtélyes betegség – megnevezéseként használják. A helyzet megvizsgálása után azonban úgy döntöttek, hogy a látogatás folytatódik.

Szingapúrban Harris hétfőn tárgyalt Lee Hsien Loong miniszterelnökkel és Halimah Jacob elnökkel, kedden pedig beszédet mondott, amelyben a Dél-kínai-tenger országainak a megfélemlítésével vádolta meg Kínát, amiért mesterséges szigeteket épít a tengeren, és fegyverzeteket telepít a térség olyan részeire, amelyeket Vietnam is magának követel.

Kamala Harris beszédében felvázolta Joe Biden amerikai elnök kormányzatának az Indiai- és a Csendes-óceánnal kapcsolatos elképzeléseit is.

Peking fellépése továbbra is aláássa az országok jogrendjét, és a szuverenitásukat fenyegeti

– mondta Harris, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok a jövőben is szövetségesei és partnerei mellett áll a kínai fenyegetésekkel szemben.

Harris Szingapúrban fogalmazott alelnökségének kezdete óta a legkeményebben Kínát bírálva, amire Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő máris reagált, kijelentve, hogy a szervezetlen kabuli kivonulással az Egyesült Államok elveszítette a hitelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik