Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: halálozási rekord dőlt Iránban

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A teheráni egészségügyi tárca adatai szerint az utóbbi 24 órában haltak meg a koronavírus miatt, a napi új fertőzöttek száma 36 400. Irán a közel-keleti térség pandémia által legsúlyosabban érintett állama, hivatalos adatok szerint a járvány kitörése óta a 83 milliós országban a koronavírusnak több mint 102 ezer halálos áldozata van. De még az egészségügyi hatóságok is elismerik, hogy a valós halálozási szám ennél jóval magasabb lehet.

Az ország a járvány újabb, a delta variánshoz köthető hullámával küzd, ennek ellenére a kormány a járványügyi intézkedések lazításáról döntött. Az országban szombaton ért véget egy hatnapos zárlat, amely alatt a többi közt zárva tartottak a hivatalok, bankok és egyes üzletek is. Az iráni válságstáb bejelentette, hogy szeptember végéig harmincmillió adag koronavírus elleni vakcinát fognak importálni, illetve további harmincmillió dózist november közepéig.

Az Iránt sújtó amerikai szankciók elvben nem vonatkoznak a gyógyszerekre és orvosi eszközökre, ám a gyakorlatban meggátolják a külföldi cégeket, hogy szerződést kössenek ezekkel az országokkal, a bankokat pedig abban, hogy végrehajtsák az érintett országokat érintő tranzakciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik