Közélet koronavírus

Orbán azt kéri, mindenki vegyen rá még egy embert az oltásra

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást, ötszáz beoltottból ugyanis egy fertőződik meg és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A miniszterelnök azt mondta az MTI tudósítása szerint: ha mindenki még egy embert meggyőz, akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval.

„Mindenkit be tudunk oltani, 8 millió vakcina van a raktárainkban” – jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva: ha valaki jelentkezik, az egy héten belül biztosan megkapja az oltást.

Arról is beszélt, hogy bár ezen a hétvégén az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a felhőtlen ünneplésé a terep, közben készülni kell arra, hogy „a negyedik hullám (…) kopogtat az ajtón”. „A legerőteljesebben és leghangosabban nem is a mi ajtónkon”, hanem a környező és a nyugat-európai országok ajtaján, de a tavalyi helyzethez hasonlóan Magyarországot sem fogja elkerülni a negyedik hullám. Csak az oltás ment életet – mondta a miniszterelnök.

Érdemes tehát bízni a vakcinákban. A vírussal szemben az oltás működik, a maszkviselés és az elkülönülés nem – mondta az MTI tudósítása szerint.

Szeptember 1-jétől újabb nagy oltás melletti kampányt indítanak.

Állítása szerint a kormány egész nyáron dolgozott, hogy felkészítse az országot a negyedik hullámra, folyamatosan üléseztek az operatív törzsek. Példaként említette, hogy megszervezték az iskolai oltásokat, és hogy augusztus elejétől lehetővé tették a harmadik oltás felvételét.

A kormányfő a mintegy 700 ezer embert vonzó augusztus 20-ai tűzijátékról úgy vélekedett, hogy sikerült „bazári látványosságból (…) fölemelő, nemzeti büszkeségre okot adó, művészi előadást kanyarítani”.

Nyugdíj, turizmus

Nem hagyta ki megemlíteni, hogy nyugdíjprémiumot fognak fizetni idén. Orbán Viktor jelenleg 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést lát valószínűnek, de az az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet.

A turizmusra kitérve Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Budapest „kehes, köhög”, krákog, egyelőre még nem találja a régi ritmusát”. Erről azonban nem a magyarok tehetnek, hanem az, hogy főleg a külföldiekre épült a fővárosi turizmus, ők pedig még nem szánják rá magukat, hogy elinduljanak. Jó volna, ha a vidéken élő magyarok alaposabban megismernék Budapestet – vélekedett a miniszterelnök.

Afganisztán

Vannak még magyarok Afganisztánban, katonák is, őket biztonságosan ki kell menekíteni az országból – mondta a miniszterelnök. Orbán jelezte, hálásak a katonai akciókban részt vevőknek, amiért vállalják a jelentős kockázatot. Magyarország azokat az afgánokat is kihozza, akik életveszélyben lehetnek, mert együttműködtek Magyarországgal az elmúlt tizenöt-húsz évben – hangsúlyozta.

„Az a korrekt, az a fair, ha kimentjük őket” – mondta, hozzátéve, hogy van ez zárt lista, a rajta szereplőket azonban le kell ellenőrizni, „nem akarunk akárkit beengedni”, ez pedig nem könnyű ilyen távoságról.

Orbán Viktor ezt nevezte a munka veszélyesebb, de egyszerűbb részének. A bonyolultabb a migránsválság – mondta, figyelmeztetve arra, hogy tömeges migráció várható. Mint mondta, ebben az ügyben a törököket érdemes figyelnünk, ők vannak legközelebb, nekik van terepismeretük és pontosan tudják, mi a valóság és az Egyesült Államokkal ellentétben nincs demokráciaexport mániájuk.

Az Afganisztánban kialakult helyzetről az Egyesült Államokra utalva úgy vélekedett, hogy „az észt nem az ország mérete határozza meg”.

Az Egyesült Államok elég nagy, és „az ember azt gondolná, hogy ehhez sok ész is párosul, meg sok információ”, azonban kiderült, hogy nincs így. Az afganisztáni művelet ezer sebből vérzik – jelentette ki a kormányfő. „Addig rendben voltunk”, amíg a terrorakciók tűzfészkét támadtuk Afganisztánban és környékén – fogalmazott. A NATO-ban az a szabály, hogy a tagországok megvédik egymást. Magyarországnak is bármikor szüksége lehet ilyen segítségre – jegyezte meg. Orbán Viktor szerint a bajok akkor kezdődtek, amikor a terrorfészkeket már megsemmisítették, az amerikaiak viszont úgy gondolták, jó lenne, ha az egész világ úgy működne, ahogyan az ő társadalmuk. A demokráciaexport, amely az összes kulturális-történeti sajátosságot figyelmen kívül hagyja, szinte mindig kudarcot vall– jelentette ki.

Hozzátette: Magyarországot is próbálják „megjavítani”, úgy gondolják, ők tudják a legjobban, hogyan kell kezelni a migráns- és a genderkérdést.

A demokráciaépítés tehát nem működött Afganisztánban. De az működhetett volna, hogy felállítanak ott egy hatékony afgán kormányt, amely képes megvédeni a saját országát az amerikai csapatok kivonulása után. Az Egyesült Államok hírszerzése úgy tudta, az afgán kormány elég erős ahhoz, hogy egy-két évig fenntartsa a rendet. Ehhez képest három nap alatt omlott össze az ország – jegyezte meg a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik