Nagyvilág koronavírus

Afganisztánban súlyos élelmiszerhiány fenyeget

MTI / AP
MTI / AP
Humanitárius katasztrófától tartanak nemcsak tálibok, hanem az időjárás miatt is.

Minden harmadik afgánt élelmiszerhiány fenyeget a klímaváltozás és a fegyveres konfliktus miatt. Ezt az Élelmezési Világprogram (WFP)  afganisztáni irodájának vezetője mondta. Mary-Ellen McGroarty az AFP-nek arról beszélt, már a harcok kiújulása előtt is súlyos volt a helyzet, az élelmiszerhiányt a koronavírus-járvány súlyosbította.

Afganisztánt három éven belül a második aszály sújtja, az idei tél az elmúlt 30 év legszárazabbja volt: megfogyatkoztak a vízkészletek, ami megritkította az állatállományt. Több helyen nemcsak a természeti katasztrófák, hanem a harcok is akadályozták az aratást. A különböző fegyveres csoportok nagy termőföldeket pusztítottak el, a földeken dolgozók elmenekültek otthonaikból. Az összecsapások miatt hidak omlottak össze, utak váltak járhatatlanná – tette hozzá Mary-Ellen McGroarty.

Az MTI emlékeztetett rá, az ENSZ segélyszervezetei korábban már jelezték, hogy humanitárius katasztrófától tartanak a tálibok gyors előretörése miatt. A WFP szóvivője, Tomson Phiri akkor azt mondta, csak a gyerekek közül mintegy kétmillióan szorulnak segélyre. A szervezetnek 200 millió dollárra lenne szüksége az év végéig, hogy biztosítani tudja az élelmet a rászorulóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik